Huszonnégy órán keresztül játszanak a sportcsarnokban

2022.05.14. 10:30

Tollaslabda-maraton Bordányban

Két év kihagyás után péntek reggel 8 és szombat reggel 8 óra között a tizedik, jubileumi alkalommal rendezik meg Bordányban a tollaslabda-maratont. Dupla ünnep az idei, mert a maraton megálmodója, Bálint Lászlóné Kati néni hamarosan tollaslabda-edzői karrierjének huszadik évfordulóját ünnepli.

Arany T. János

Tollasmaraton. Péntektől szombat reggelig, 24 órán át tollasoznak a bordányi sportcsarnokban. Fotó: Karnok Csaba

Péntek kora délután Kovács Péter a Tollaslabda Diákolimpia országos bajnokával, a hetedikes Sándor Annával tollasozott a bordányi sportcsarnokban. Péter ráér, nemrég ballagott el az ásotthalmi erdészeti iskolából, a Bedőből, ezért már reggel nyolckor itt volt, hogy részt vegyen az idén tizedik alkalommal megrendezett bordányi tollaslabda-maratonon. 

A résztvevők mind beírják a nevüket a kezdetek óta vezetett spirálfüzetbe. Péter volt az első. A 24 órás tollasmaraton lényege, hogy a labdának folyamatosan a levegőben kell lennie, vagyis valakinek játszani kell. 

Éjjel is ütik

A maratont reggel nyolckor az iskolások kezdték, közben délután volt egy edzés, majd 17.30-tól szombat reggel 8-ig bárki számára szabad volt a pálya.

Péter is csak enni ment haza, este jött vissza a szüleivel, de volt egy olyan forráskúti család, akik éjjel két órára jelentkeztek be a buli kedvéért. Egyébként is nagy buli a tollasmaraton Bordányban, sokan családostul érkeztek játszani. A jelenléti íven azt is feltüntetik, ki honnan jött. A környék településein kívül Békéscsabáról két-három autóval érkeznek, egyik évben volt egy Új-Zélandi résztvevő is, de érkeztek érdeklődők Budapestről is. 

Viccnek indult

Mint minden hasonló kezdeményezésnek, ennek sem hétköznapi a története. A tollaslabdát a bordányi általános iskolában, majd egész Bordányban népszerűvé tevő Bálint Lászlóné Kati néni elmesélte, hogy amikor jöttek haza a diákolimpiáról,  a gyerekek nem bírtak magukkal még a háromnapos versenyt követően sem. 

 A piactéren szokott megállni velünk a busz. Fény szűrődött a tornateremből, mire a gyerekek felkiáltottak, Kati néni, menjünk tollasozni. Három napig ütöttétek gyerekek, de mondták, hogy ők bírják. Akkor mondtam azt, hogy nektek valami maratont kellene kitalálni, mert nem bírok veletek. Ebből a viccnek szánt elszólásból jött az ötlet 

– mesélte a szervező, aki az elmúlt 24 órát a sportcsarnokban töltötte.

Húszéves jubileum

A jubileumi tizedik tollasmaraton mellett egy másik évfordulót is ünnepelnek hamarosan Bordányban. 

 Tíz évig versenyeztem a zsombói egyesületben. A sors úgy hozta, hogy bár testnevelőtanár szerettem volna lenni, nem adatott meg. A gyerekeket nagyon szeretem, a tollast is, így tudtam közel maradni ehhez a szívemhez közel álló játékhoz. Ebben az évben hatvan gyerekem van, akit tanítok és ez az a huszadik éve tollaslabda edzői pályafutásomnak, amit majd szeptemberben szeretnénk megünnepelni 

– tette hozzá Kati néni.

Fürdővárosból világkarrier

A tollaslabda játékot mai formájában a brit katonatisztek ismerték meg Indiában 1860 táján „poona” néven és honosították meg Angliában. 1872-ben az angliai Badminton fürdővároskában, Beaufort herceg birtokán játszották először versenyszerűen, innen származik a játék angol elnevezése, a badminton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában