Fontos a rendszeres folyadékpótlás is

2022.06.26. 12:30

Étkezés a nyári hónapok alatt

A fehérjében gazdag ételeket mindenképp fontos beépíteni a főétkezésbe – derült ki Antal Emese dietetikus beszámolójából. A szakember a nyári hónapokra osztott meg hasznos tanácsokat, valamint felhívta a figyelmet arra is, hogy a sportról se feledkezzünk meg a vakáció alatt.

K. A. R.

Egyszerű, mint az egyszeregy: zöldség, gyümölcs és sok folyadék kell a kánikulában. Fotó: Unsplash

Hogyan étkezzünk helyesen a nyári hónapokban? Antal Emese dietetikus, szociológus szerint nagy titok nincs ebben, hiszen a következetes és kiegyensúlyozott étrend télen és nyáron is ugyanolyan fontos. 

Közösségi oldalán osztott meg fontos tanácsokat a szakember, aki azt írta, hogy a nyári szezon alatt sok esetben borulhat a napirend, akár étkezés is kimaradhat, nagyon fontos azonban az, hogy egy minimális keretrendszert mindig igyekezzünk betartani, akár nyaralás alatt is. Figyelmeztetett, a táplálkozás édestestvére a mozgás, ezért kiránduljunk, sétáljunk, biciklizzünk vagy ússzunk nyáron, így az energiaegyensúly is rendben lesz. 

Azt javasolta, hogy nyáron is legyen rendszeres a táplálkozás, legalább a három fő étkezést tartsuk be, valamint gyakran fogyasszunk színes ételeket, főként zöldségeket és gyümölcsöket, ezekből ilyenkor bőséges a választék. 

Emellett ügyelni kell arra is, hogy gabonaféléket is tartalmazzon a menü. Antal Emese ötletként azt írta: legyen akár egy jó kis magvas szendvics reggel, egy kis korpás keksz tíz­óraira gyümölccsel, vagy barna rizs hússal, savanyúsággal ebéd­­re – kitűnő választások. 

A gabonafélék mellett szükség van a fehérjében gazdag ételekre is, amelyek leginkább laktatnak. Ezek a tojás, halak, húsok, tejtermékek, amelyeket mindenképpen be kell építeni a főétkezésbe. 

Antal Emese hangsúlyozta, a kiegyensúlyozott étrend sa­rokpontja az elegendő mennyiségű – legalább 2-2,5 liter – folyadék fogyasztása is, amelynek alapja leginkább víz, cukormentes tea, levesek, frissen, otthon préselt gyümölcslevek legyenek. Közösségi ol­­dalán jelezte, ebben a tikkasztó melegben könnyebben válhatunk dehidratálttá, már 1-2 százalékos folyadékvesztés esetén is jelentősen csökken a szellemi és a fizikai teljesítőképesség. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában