Albínó madarak a Kiskunsági Nemzeti Parkban

2022.06.03. 12:48

Hófehér füsti fecskék a disznóólban - galéria

A disznóól mennyezetéről lelógó lámpára épített fészket a fecskepár, két különleges albínó fiókát is nevelnek.

Delmagyar.hu

Albínó madarak ritkán kerülnek szem elé, a Kiskunsági Nemzeti Park területén kisfecskéket találtak. Fotó: Tamás Ádám/Kiskunsági Nemzeti Park

A hazai vonuláskutató táborokban időről-időre a madárgyűrűzők hálójába akadnak olyan füsti fecskék is, melyek tollazatából hiányzik a melanin nevű festékanyag, ezért a sötét színek nem fedezhetőek fel tollaikon. Alapszínük fakó, sokszor piszkosfehér, vagy krémszínű lesz, ezeket leucisztikus példányoknak nevezik. Albínó, vagyis hófehér tollazatú és piros íriszű madarak azonban jóval ritkábban kerülnek szem elé a természetben. A pigmenthiány ebben az esetben már a bőrben és a szemekben is jelentkezik: ilyen különleges példányokat találtak a közelmúltban a Kiskunsági Nemzeti Park területén - derült ki a nemzeti park közleményéből.

Május 29-én a jánoshalmai Déli ASzC Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanüzeme sertésóljainak egyikében albínó fiókákat nevelő füsti fecske párt észlelt Zámbó Gábor igazgatóhelyettes. A helyszínt madártani szakemberek is felkeresték és a fészekben található 5 tollasodó fiókát, - melyek közül kettő bizonyult albínónak - meggyűrűzték. Az etető szülőmadarakat is megfigyelték. A pár mindkét tagja a fajra jellemző színű tollazattal rendelkezik.

A fecskecsalád még abban is különleges, hogy a fészket a disznóól mennyezetéről lelógó lámpára építették. A sertéstelepet átvizsgálva kiderült, hogy több albínó fiókás fészek nem található az ólakban, de stabil, körülbelül 20-25 páros füsti fecske állomány él az épületekben. Ez is azt mutatja, hogy az állattartásnak a rovarfauna fenntartásán keresztül milyen pozitív hatása van egyes madárfajok, így a füsti fecskék fészkelő-állományára.

Az iskola tanüzemének madárbarát vezetői továbbra is figyelemmel kísérik a fecskekolónia életét, különös tekintettel az albínó fiókákat nevelő párra. Elmondásuk szerint már tavaly is fészkelt itt egy füsti fecske pár, melynek egyik tagja fehér volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában