Széchenyi kedvenc alapanyagaiból

2022.07.13. 20:41

Aranyérmes lett a vásárhelyi cukrász desszertje a gasztrodiplomáciai pályázaton

Benczur Sándor cukrászmester Desszertek hídja elnevezésű süteményét találta a zsűri a legjobbnak a gasztrodiplomáciai desszertpályázat minden mentes kategóriájában. Aranyérmet és Széchenyi Emlékérmet is ért édessége.

Kovács Erika

Benczur Sándor olyan desszertet álmodott meg, amely a zsűri tetszését is elnyerte. Fotó: Kovács Erika

Gróf Széchenyi István születésének 230.évfordulója alkalmából a Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány különleges gasztrodiplomáciai desszertpályázatot hirdetett. A 27 benevezett alkotásban megjelentek a nemzeti értékek, hungarikumok. 

Három kategóriában, tányérdesszert, protokollajándék – csomagolható desszertek és minden mentes desszert kategóriában lehetett nevezni. Ez utóbbin mérette meg magát Benczur Sándor, a hódmezővásárhelyi Marcipán Cukrászda cukrászmestere, sőt, kategóriájában az általa készített Desszertek hídját találta a rangos zsűri a legfinomabbnak és a legszebbnek. Sándor aranyérmet és Széchenyi Emlékérmet kapott.

A kiírásban felsoroltak néhány alapanyagot, amelyeket gróf Széchenyi István különösen kedvelt, például a csokoládét, kakaót, a teát, pezsgőt, borokat. Vagyis a maga korában Széchenyi igazi gasztroínyenc lehetett. Ezek közül az alapanyagok közül is be kellett építeni néhányat a desszertbe – tudtuk meg Benczur Sándortól. Hozzátette, a szakmai elnökük hívta fel a figyelmét a versenyre.

Nevezéskor még nem tudtam, melyik kategóriát válasszam, azt meg főképp nem, hogy milyen desszertet készítsek – mondta Sándor. A vásárhelyi cukrászmester végül talán a legnehezebb kategóriát választotta, a minden mentest. A desszertjében nem lehetett cukor, tej és glutén sem. Lapunknak elmondta, az igazi kihívás az volt számára, hogy ne csak megfeleljen ezeknek a követelményeknek, hanem a desszert finom is legyen, amelyet nem csak azért választ valaki, mert minden mentes, hanem azért mert ellenállhatatlan.

Sándor versenydesszertje a Desszertek hídja nevet kapta, amely nevében utal Széchenyi gróf munkásságára, illetve arra is, hogy ez a minden mentes finomság hidat épít az élelmiszer-intoleranciában szenvedők és a számukra is fogyasztható finomságok között.

A Desszertek hídjának még a piskótája is tejmentes. Étcsokoládés piskótából, kókusztejszínes, mandulatejes krémből és meggyzseléből áll. Ügyeltem arra, hogy a csokoládé legyen a domináns, kihangsúlyozva a meggy savasságát – magyarázta a cukrászmester. A Desszertek hídja bekerült Beczur Sándorék cukrászdájának kínálatába is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában