Szeged

2022.07.20. 18:10

Négylábú doktorok fejlesztik a kicsiket - Galéria

Terápiás kutyákkal táborozik együtt csaknem 20 gyerek Szegeden. A program alkalmas a különböző nehézségekkel küzdő fiatalok fejlesztésére, de az állatszerető kicsiknek is izgalmas elfoglaltságot jelent.

Timár Kriszta

Fotók: Karnok Csaba

Tanuló terápiás kutyákkal táborozhatnak a héten azok a gyerekek, akik a Komplex Mozgásterápia programjain vesznek részt. Samu, Lexi és Roxi a teljes délelőtt folyamán a kicsik rendelkezésére állnak – és természetesen nemcsak azért, hogy legyen kit simogatni.

A táborba a kutyaszeretők mellett jelentkeztek olyanok is, akik szoronganak ezeknek a négylábúaknak a közelében. De azoknak is segítséget jelenthetnek a foglalkozások, akik szociális készségek terén küzdenek nehézségekkel – mondta el Flick Hajnalka szakmai vezető. Jelenleg is van figyelemzavaros, illetve tanulási nehézséggel küzdő gyermek náluk, illetve egy szelektív mutista is. 

Ő például csak a szüleivel és a testvéreivel hajlandó beszélni, a harmadik napra azonban már ott tartunk, hogy a többi gyerekkel is kommunikál suttogva vagy tátogva – mesélt a kutyák által ilyen hamar elért eredményről a táborvezető. Hozzátette: a figyelemzavaros kicsiket is jól le lehet kötni az állatokkal és a szenzorosan érzékenyek is észrevétlenül fejleszthetők, hiszen a szőrös kedvenceket még ők is szívesen simogatják.

A táborban napi 4 órán keresztül játszhatnak a terápiás kutyákkal a gyerekek. Fotó: Karnok Csaba

A táborozók többsége azonban szimplán kutyaimádó, akiknek élményt jelent, hogy órákon keresztül velük játszhatnak. 

Szeretem a kutyákat, ezért jöttem ebbe a táborba – mesélte a 6 éves Menta. A 7 éves Barni is hasonló okból választotta ezt a nyári programot. 

Tetszenek a trükkök, amiket a kutyák tudnak. Én is meg akartam tanítani a mieinknek, de apukám azt mondta, felesleges, mert az egyik lusta, a másik meg öreg – mesélte a kisfiú.

A délelőtti táborban a gyerekek megtanulják, hogyan kell a kutyákat gondozni, beszélgetnek a különböző kutyafajtákról, de van mesefeldolgozás és zenei nevelés is. 

És persze sokat mozognak – tette hozzá Flick Hajnalka. A tornateremben felállított ügyességi pályán azonban itt nemcsak a gyerekek, hanem a kutyák is végigmennek.

Ottjártunkkor például egy három állomásos feladatsort állítottak nekik össze. Az elsőnél a reggel hallott mese képeit kellett időrendbe állítani, a feladatmegoldást az egyik kutya is aktívan figyelte. A másodiknál egy ügyességi pályán kellett végigvezetni az állatot, illetve a már megtanult kézjelekkel utasításokat adni neki. Az utolsó résznél pedig egyensúlyozás közben kellett minél több kutyafajtát felsorolni, majd egy kölesgolyót elfújni a harmadik kutyáig, aki aztán azt jóízűen elfogyasztotta.

A tábor 4 órás, de ez idő alatt a kutyák végig a gyerekekkel vannak, így sokkal intenzívebb élményt kapnak, mint egy átlagos kutyaterápiás foglalkozáson. És hogy mi mindenre bevethetők a jámbor négylábúak, azt mi sem bizonyította jobban, mint hogy tegnap a gyerekjógát is végigasszisztálták, de a hét folyamán még matematika tanulásban is segítenek majd a kicsiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában