BBC Kertvilág magazin

2022.07.26. 11:00

Zalán szenvedélye a kert - Fotók

A BBC Kertvilág magazin Az Év kertje versenyére nevezett be a bordányi Gábor Zalán, akinek egyik nagy szenvedélye a kert és a növények.

Arany T. János

Rengeteg törődést igényelnek a dísznövények, de a bordányi Gábor Zalán azt mondja, minden perce megéri. Fotó: Török János

Fotó: [email protected]

A bordányi Gábor Zalán igazán sokoldalú fiatalember. A Szegedi SZC Vedres István Technikum 17 éves, érettségi előtt álló tanulója színész szakra jár, tagja a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatnak, de most nem ezért, hanem a kertje miatt látogattunk el hozzá. Zalán benevezett az egyik magazin, a Kertvilág Az Év kertje versenyére. 

A faluhoz közeli tanyájuk előkertje már arról árulkodik, hogy itt valaki nagyon szereti a növényeket. Ahogy beljebb megyünk, elénk tárul a kert teljes pompájában. Az első kérdésem: ezt mind te csináltad?

 Igen. Amikor még a faluban laktunk bent a bérházban, már akkor is szerettem a növényeket. Amikor kiköltöztünk három éve, akkor kezdett igazán érdekelni. Azóta nincs megállás, napról-napra egyre több a növény. Nincs olyan hét, hogy ne menjek a kertészetbe 

– mondja Zalán, aki ilyenkor biciklijét teljesen megpakolva érkezik haza. A kormány két oldalán, a kosárban és még a hátulra rögzített ládában is növények sorakoznak. Itt összenézünk édesanyjával, aki csak némán bólint, valóban ez az igazság.

Rengeteg a munka a növényekkel, legalább napi három óra. Hetente tápoldatozni kell és rengeteg napi törődést igényelnek. Például le kell szedni az elszáradt virágokat, hogy a másodvirágzás előbb jöjjön. Ebben a hőségben reggel és délután is locsolni kell. Zalán két hétig Ausztriában nyaralt és bár két öccse szerint nem kellene ennyi növény, távollétében ők is sokat segítettek a kertápolásban. 

 Alig vártuk már haza 

– ismerte el édesanyja.

Szóba kerülnek még a kedvencei és azok a növények, amik még hiányoznak. Azon már meg sem lepődöm, hogy a növények latin nevét használja. Amire nagyon vágyik, az a japán juhar, ami remekül feldobná a kertet, mert egész évben bordó a levele. Nagy szerelme a levendula, a banánfára és a bugás hortenziára a legbüszkébb. Természetesen veteményese is van Zalánnak, ott paradicsommal kínál minket, és szépen nő a cukkini is. A BBC Kertvilág Év kertje versenyen Zalán díszkert kategóriában indult. Szavazni az azevkertje.hu oldalon lehet augusztus 31-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában