Első lett a Varga pékség tönkölyös süteménye

2022.08.11. 20:00

Az ország legjobbja az ásotthalmi szilvalekváros papucs

Az ország leginnovatívabb kenyere díj után a sétáló sütemény kategória első helyét is elhozta az Országos Pékszövetség által meghirdetett versenyen a mórahalmi Varga pékség. Séta közben kóstoltuk meg a díjnyertes édességet, a tönkölyös szilvalekváros papucsot.

Arany T. János

Elkészült. Első helyezést ért el a Magyar Pékszövetség versenyén a tönkölyös szilvalekváros papucs. Varga Ferenc, a mórahalmi Varga pékség ügyvezetője és a süteményt megálmodó és elkészítő Tanács András pék tálal. Fotó: Török János

A héten már másodjára jártunk a mórahalmi Varga pékség ásotthalmi üzemében. Varga Ferenc ügyvezető viccelődött is, hogy már lassan elég lesz belőlük, de a helyi sikerekre muszáj büszkének lenni. Legutóbb azért találkoztunk, mert a Magyar Pékszövetség Kenyérversenyén az innovatív kategória győztese lett a pékség batátás kenyere. A beszélgetésünk után egy nappal hirdették a ki a fővárosi Várkert Bazárban a sétáló sütemény kategória győzteseit. Ebben is első lett a mórahalmi vállalkozás. 

Sípszóra vártunk

Ellentétben a batátás kenyérre, amit nem tudtunk megkóstolni, most mindent átjáró, csodás süteményillatban beszélgettünk. Tanács András pék szólt, hogy észrevesszük, ha kész a sütemény, mert hangosan sípol a kemence. Míg a sípszóra vártunk, Varga Ferenc ügyvezető elmesélte, hogy amikor be kellett mutatni a terméküket a versenyen, megkérdezte a péket, Andrást, hogy mit mondjon. Ő erre azt felelte, hogy feltétlen legyen benne, mennyire megszenvedett vele. Ezt végül úgy adta tovább az ügyvezető, hogy a süteményt megálmodó pék sokszor megtörölte gyöngyöző homlokát, mire megelégedett a végeredménnyel.

Stílszerűen séta közben kóstoltuk meg Varga Ferenccel a mórahalmi Varga pékség ásotthalmi üzemében készülő tönkölyös szilvalekváros papucsot, ami első helyezést ért el a Magyar Pékszövetség Kenyérversenyén sétáló sütemény kategóriában. Fotó: Török János

Fogja a térfogatot

A nehézséget az okozta, hogy a szilvalekváros papucs 40 százalékban teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült, ami pedig fogja a térfogatot, azaz nem akar dagadni, terebélyesedni, mint más pékáruk. A tönkölyliszt mellett rengeteg vaj kell még hozzá. Egy, a croissant tésztájához hasonló, könnyű leveles tésztát kell elképzelni. Ez még kevés lett volna a sikerhez, szükség volt még a töltelékre. Ez pedig Paládi Éva érdeme, aki a Varga pékség összes töltelékét saját maga, kézzel készíti, köztük ezt a csodás szilvalekvárt is.

Van benne anyag

Amikor már mindent tudunk a díjnyertes, első helyezett tönkölyös szilvalekváros papucsról és annak készítőiről, végre megszólalt a kemence. András volt annyira kedves és előzékeny, hogy egy tányér frissen sült és nagyon forró süteményt betett az ötfokos hűtőbe, hogy minél hamarabb élvezni tudjuk. Mennyei volt. A könnyű tészta egyszerre volt kívül ropogós, belül vajpuha, a szilvalekvár pedig újabb szintre emelte az élvezeti értékét. Az pedig pont a kedvencem, amikor egy sütemény papírcsomagolása rendesen zsíros lesz, mert az azt jelenti, van benne anyag.

A második díj is meglett

Három kategóriában versenyeztette a pékségek termékeit a Magyar Pékszövetség: az ország kenyere, az innováció és a sétáló sütemény. Az utóbbit idén először. A három kategóriában két első helyet is elhozott a mórahalmi pékség. Csak később tudtuk meg, hogy a sétáló sütemények közül a második helyezés is az övék lett, ezt az ősgabonával készült epres fonottal érdemelték ki. A csaknem harminc éves múltra visszatekintő Varga pékség 1995-ben nyitotta meg első üzemét Mórahalmon. Tavaly májusban kézműves technológiával készülő kenyerek, péksütemények és szendvicsek előállítására létesített új üzemet Ásotthalmon. A versenyen díjazott pékáruk is ebben az üzemben készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában