Hirdetés

2022.08.08. 00:00

Hogyan válasszuk ki a ventilátort?

delmagyar.hu

Forrás: Dreamstime

Manapság már sokféle ventilátor közül választhatunk, a padló és asztali ventilátorok, az állványventilátorok és a mennyezeti ventilátorok közül. Cikkünkben a mennyezeti ventilátorokkal foglalkozunk, amely javítja a légáramlást, a levegőkeringést. Hogy segítsünk eligazodni a kínálatban, és megkönnyítsük a megfelelő típus kiválasztását, felsoroljuk a legfontosabb kritériumokat, amelyeket szem előtt kell tartania, amikor mennyezeti ventilátort.

Miről nem szabad megfeledkezni a mennyezeti ventilátor kiválasztásakor?

A ventilátor mérete

A mennyezeti ventilátor kiválasztásakor fontos tényező a nagysága. A szakértők azt javasolják, hogy kis helyiségekbe legalább 91 cm átmérőjű a nagyobbakba pedig 121 cm vagy annál nagyobb készüléket válasszon. Az is fontos, hogy a ventilátort a megfelelő távolságra helyezze el a mennyezettől: a ventilátor lapátjainak 240-270 centiméterre kell lenniük a padlótól és legalább 110 centiméterre a falaktól.

Forrás: Dreamstime

Amikor mennyezeti ventilátort választ otthonába, a fő tényező, amit figyelembe kell vennie, a szoba mérete. Milyen nagyságú mennyezeti ventilátorra van szüksége?

● Azokba a helyiségekbe, amelyek területe legfeljebb 75 m2 91 cm vagy ettől kisebb szélességű ventilátor kell,

● míg maximum 144 m2 alapterületű szobákba 91 - 106 cm szélességű ventilátort kell beszerezni.

● Ha a helyiség alapterülete 225 m2, akkor 127 - 137 cm szélességű ventilátorra lesz szüksége.

● Ha a szoba alapterülete 225 m2-nél is nagyobb, a megoldás az ennél nagyobbvagy több ventilátor felszerelése.

Légszállítás

A következő fontos tényező, amit figyelembe kell venni a ventilátor légszállítása. Ez az adat m3/ perc (CFM) mértékegységben van megadva. Az alapszabály, hogy 1 CFM szükséges a szoba 1 m2-ére, tehát egy 200 négyzetméteres helyiséghez 200 CFM-es ventilátorra van szükség. A légszállítás szempontjából a legfontosabb dolog a motor teljesítménye és a lapátok közötti távolság. Az American Lighting Association az optimális légmozgás érdekében 12-15 fokos lapát dőlésszöget javasol.

Forrás: Dreamstime

A ventilátor lapátjainak száma

Ami a lapátok számát illeti, ez inkább esztétikai tényező, mint gyakorlati funkció. Sokan úgy gondolják, hogy minél több lapátja van egy ventilátornak, annál nagyobb teljesítményt tud leadni, de valójában a lapátok száma nincs hatással a készülék teljesítményére. A mennyezeti ventilátorokra vonatkozóan azonban igaz, hogy minél több lapátja van, annál zajosabb.

Forrás: Dreamstime

Funkciók és design

A mennyezeti ventilátor kiválasztásakor fontos figyelembe venni a kiegészítő funkciókat. Egyes típusok távirányítóval, mások beépített világítással rendelkeznek és különböző felületkezelések

közül is választhat, így megtalálhatja az otthona vagy irodája belső teréhez tökéletesen illeszkedő ventilátort.

Ha mindezeket a tényezőket figyelembe veszi, akkor jó úton jár az otthonába megfelelő ventilátor kiválasztásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában