Helyi életstílus

2022.08.04. 21:45

Kunyeráló verebek

Kéregető madárkák sokasága pályázott a kenyeremre a strandon. Fotó: Koós Kata

Nyaralásom során éppen ebédemet akartam elfogyasztani az egyik balatoni strandbüfé asztalánál, amikor hátsó fertályomba apró, de annál furcsább fájdalom nyilallt. Magam mellé tekintve egy várakozó kacsát láttam, amely feltehetően a hekk mellé kapott kenyeremre pályázott, és egy apró csípéssel jelezte, hogy igényt tartana néhány falatra. 

Jót mosolyogtam, majd visszafordulván az ebédemhez, a képen látható látvány fogadott. A hápogó érdekcimbora mellett további kunyeráló szárnyasok sokasága telepedett a környékemre. A legbátrabb verebek egészen közel merészkedtek a kenyeremhez, látható volt, hogy igencsak hozzászoktak már az emberek közelségéhez. 

Nehezen álltam ellen a kuncsorgó szempároknak, de fontos, hogy akármennyire is aranyosak, semmiképp se etessük kenyérrel mindenekelőtt a vízi madarakat. Legalábbis ez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ajánlása. A verebek számára sem biztosít valódi tápértéket a kenyér, a hattyúk és a kacsák számára azonban kimondottan káros és veszélyes. Ők főleg friss, zöld növényeket esznek, hínárt, a parton fűféléket és apró kétéltűeket, rovarokat. 

A kenyér és más, számukra értéktelen táplálék árt a csontozatuknak, olyannyira, hogy egy idő után a számukra hasztalan táplálékbőség miatt a repülési képességüket is elveszthetik, úgynevezett angyalszárny betegséget kaphatnak. 

 

Címkék#Balaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában