Két évtizedes hagyomány

2022.08.07. 16:01

Palotai lakodalmas, huszadszor - fotók

Munkatársunktól

Három év szünet után tartották meg a huszadik palotai lakodalmast. Fotók: Horváth Csabáné közösségi oldala

Hatalmas fehér rendezvénysátor állt a csanádpalotai főtér közepén szombaton – ekkor tartották a hagyományos szórakoztató rendezvényt, a palotai lakodalmast. Ennek már két évtizedes hagyománya van; eleinte falulakodalmasnak hívták, aztán nevet váltott, amikor a nagyközség várossá lett. 

Ilyenkor egy komplett lagzit szerveznek és tartanak meg a ceremónia minden kellékével a háztól való kikéréstől és a gyalogos menettől a lovas kocsis felvonuláson át a tréfás feladatokkal kísért, hajnalig tartó mulatozásig. Természetesen egy-egy előzetesen kiválasztott pár részvételével, akik általában valóban összetartoznak – nem egyszer előfordult már, hogy később valóban házasságot kötöttek.

Idén ez másként volt: Takács Viktória és Fehér Péter a hagyományőrző néptánccsoport tagjai, és erre az egy estére vállalták el a megtisztelő szerepet. A vőfély, mint már szokás, Horváth Csabáné volt. A Délmagyarországnak elmondta, számára ez rutinszerű feladat, hiszen egyébként is szívesen vállal ilyen feladatot – de mindig igyekszik a népi hagyományokat követő szövegeket aktualizálni. A sátorban a makói Vigadó zenekar szolgáltatta a talpalávalót. Aki ott volt, alighanem sokáig emlékezni fog a régi lagzik pillanatait megidéző vidám összejövetelre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában