Szegvár

2022.08.21. 16:40

Purgel Zoltán nagy álma vált valóra

Az elmúlt húsz évben készült fotóiból válogat Purgel Zoltán nemrégiben megnyílt kiállítása a szegvári Károlyi-palotában. Összesen száz fotó mutatja be a település ezer arcát.

T. Sz.

A szülőföld legszebb emlékei: Purgel Zoltán 100 fényképe látható a Károlyi-kastélyban. Fotó: Tábori Szilvia

Napra pontosan 15 évvel ezelőtt mutatta meg utoljára önálló kiállításon fényképeit Purgel Zoltán. Szegvár utóbbi húsz évén, épített és természeti környezetén, emblematikus helyszínein tekinthetünk végig a most megnyílt tárlaton a Károlyi-kastélyban. Száz fotót mutat meg az alkotó, négy évszakra tagolva. 

Csakúgy, mint a közelmúltban megjelent Szegvári képek – 100 szegvári fotó című albumában. A kötet megjelentetése akkora falat volt, hogy szinte álom nélkül maradt hirtelen – mondta a bemutató másnapján lapunknak. Ugyanakkor a kedves visszajelzések, a megnyitó tömött terme, a barátok, a család figyelme, büszkesége hatalmas örömmel tölti el. 

Ezer szállal kötődik szülőföldjéhez, Szegvár az élete, inspirációs forrása, oda kötik gyökerei. Az általa alapított és szerkesztett Szegvár Online hírportál pont 20 évvel ezelőtt indult, azóta dokumentálja fotókon a helyi eseményeket; eddig csaknem ötvenezer fotót készített és archivált tematikusan. Már nyolcezer tagú a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportja és körülbelül 100 ezer szegvári fényképet tartalmaz. Nemrégiben feldolgozta Lucz Ferenc örökül hagyott nagyjából száz tekercs negatívból álló archívumát, rajtuk az 1970-es évektől rögzített helyi pillanatképeket.

„Amikor nézegettem az albumban lévő képeket, elképzeltem, hogyan készítette őket Zoli. Visszatartotta a lélegzetét, kizárta a külvilágot, igyekezett a legjobbat nyújtani magából, szemtől-szemben állva azzal, amit látott. Nem volt semmi kétsége, hogy abban, amit fényképez, sokkal több rejtőzik. Az ismert helyek, tárgyak, események, amelyek mellett minden nap elmegyünk, és nem vesszük észre őket, az ő képein fontossá válnak. Viszont semmit sem kényszerítenek ránk, nem okítanak bennünket. Ugyanakkor kitöltik az általa megmutatott helyekhez kapcsolódó és a gondolatainkban létező teret” – írta Zbigniew Gluszczak fotográfus az alkotóról a Szegvári képek című album előszavában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában