Helyi életstílus

2022.08.02. 11:49

Számokban az anyatejes táplálás

Hétfőn az anyatejes táplálás világnapjával elkezdődött a szoptatás világhete, ebből az alkalomból a Központi Statisztikai Hivatal érdekes adatokat osztott meg a közösségi oldalán. 

A bejegyzés szerint Magyarországon az első életévüket 2021-ben betöltött csecsemők 96 százaléka kapott anyatejet élete első 6 hónapjában, 38 százalékuk kizárólagosan, 58 százalékuk pedig hozzátáplálás mellett. 

Területileg számottevőek a különbségek: arányaiban a legtöbb, 6 hónapig kizárólag szoptató édesanya a fővárosban és Pest megyében él, valamint arányuk a dunántúli térségben magasabb, mint a Dunától keletre eső megyékben. 

A KSH közölte, 2000 és 2021 között a 6 hónapos korukig kizárólagosan szoptatott gyermekek aránya emelkedett, az anyatejet nem kapó, mesterségesen tápláltaké csökkent hazánkban. A hivatal rámutatott, az anyatej a baba számára élete első 6 hónapjában az összes energiát és tápanyagot biztosítja, a táplálás legbiztonságosabb és legtisztább módja, valamint segíti a védekezést számos gyermekbetegséggel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában