NÉBIH

2022.10.02. 14:56

3 kilóval kevesebb pékárut pazarlunk évente

Munkatársunktól

Fotós: Czinege Melinda

Mintegy 24 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban 2016 és 2021 között – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal harmadik hulladék felmérésén. A vizsgálatban mintegy 300 háztartás vett részt, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik. 

A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon a magyar lakosság élelmiszer pazarlását. A 2016-os adatok szerint a magyarok fejenként évi 65,5 kilogramm élelmiszer hulladékot termeltek évente, amelynek mintegy fele, 33,1 kilogramm volt a tényleges pazarlás. A kidobott élelmiszerek mennyisége 2019-re 31,9 kilóra mérséklődött, a legfrissebb adat pedig 25,2 kiló. Különösen látványos a javulás pékáruknál: 5 év alatt fejenként 3,1 kilogrammal csökkent az éves elpazarolt kenyér, kifli és zsemle mennyisége. 

A jelenlegi élelmiszerárak mellett egy átlagos magyar állampolgár évente 35 ezer forint értékű élelmiszert pazarol el. Ha nem változtattunk volna a fogyasztói szokásainkon, vagyis a 2016-os pazarlási szintet tartottuk volna, akkor ez az összeg 44 ezer forint lenne. Fejenként tehát átlagosan 9 ezer forintot spóroltunk meg a tudatosabb vásárlással, ételkészítéssel és tárolással.

A Nébih Maradék nélkül programja a további csökkentésben segíti a háztartásokat. 


 

Címkék#nébih
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában