Utalványt is kaptak a szűrések résztvevői

2022.10.14. 19:30

A Dobó utcai játszótéren vércukrot és vérnyomást is mértek - Fotók

Egészségügyi szűrődélutánt rendezett pénteken délután a Dobó utcai játszótéren az önkormányzat Cigány Nemzetiségi Tanácsa. Akik minden szűrésen részt vettek, 2000 forintos élelmiszer-vásárlási utalványt kaptak.

Kovács Erika

A felnőttek szűrésen, a gyerekek kézműves foglalkozáson vehettek részt a Dobó utcai játszótéren. Fotó: Kovács Erika

– A rendezvényt önkormányzati forrásból rendeztük meg. Tavasszal már volt hasonló közösségi programunk a Szabadság téren, szintén olyan övezetben, ahol magas a szociális bérlakásokban élő, hátrányos, vagy többszörösen hátrányos helyzetűek száma – mondta Tóth István, az önkormányzat roma referense. Hangsúlyozta, a céljuk, hogy a szűrésekkel a megelőzésre hívják fel a családok figyelmét.

– Minden városrészben jó lenne hasonló rendezvényeket szervezni. A Szabadság téren és itt, a Dobó, Bibó és Janáky utcákban is többségében igen nehéz körülmények között élnek a lakók. Nem csak itt, mindenütt nagyon nehéz rábírni az embereket, hogy a saját érdekükben menjenek el a különböző, az egészségügyben ingyenesen igénybe vehető szűrésekre. Ezzel a rendezvénnyel, ami tulajdonképpen egy családi program, motiválni próbáljuk a lakosságot. Üdítővel, süteménnyel kedveskedtünk, két óvónő foglalkozást szervezett a gyerekeknek. Vagyis amíg a gyerekek egy jót játszottak, kézműveskedtek, addig a szülők, nagyszülők néhány perces figyelmet fordíthattak az egészségükre – említette meg Tóth István. Arról is beszélt, hogy nem megy egyszerűen a szűrővizsgálatokra való toborzás. Az Észak utcai óvodában szórólapoztak, kérték az óvónőket is, hogy reklámozzák a programot. Ismerősök által is mozgósították a városrész lakóit.

– Azt tapasztaljuk, hogy minél több ilyen közösségi rendezvényt szervezünk, a családok annál inkább bevonhatók. A mostani alkalommal vérnyomást, testsúlyt, vércukorszintet is mértek a szakemberek. Akiknél a meghatározottnál magasabb érték volt tapasztalható, javasolták, hogy keressék fel a háziorvosukat, hogy időben orvosolható legyen a probléma. Sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy utánkövetést végezzünk, de azt megtesszük, hogy az eredményeket összesítjük, táblázatba foglaljuk és a következő alkalommal összehasonlítjuk, hogy kinek javult vagy romlott az állapota – mondta Tóth István.

Azok a lakosok, akik minden szűrésen részt vettek, 2000 forintos vásárlási utalványt is kaptak. A roma referens kiemelte, a Cigány Nemzetiségi Tanács szeretné rendszeressé tenni a szűréseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában