Szegedi hírek

2022.10.02. 16:34

Főzéssel, sütéssel támogatták a szegénykonyhát - Galéria

Gofri, hot dog, pörkölt és még számtalan -féle étel készült vasárnap az alsóvárosi ferences templom előtti téren. Az ételeken kívül a gyerekeket játékokkal is várták. Aki enni szeretett volna, annak nem megszabott árat kellett fizetnie, hanem adományt adnia, amiből a Szent Ferenc szegénykonyhát támogatták, hogy a legrászorultabbak is főtt ételhez juthassanak.

S. Z.

Fotó: TOROK JANOS

Ahány csapat, annyiféle étel készült vasárnap a az alsóvárosi ferences templom előtti téren, ahol az idei Szent Ferenc napi jótékonysági főzést tartották.

– Holnapután lesz Szent Ferenc ünnepe, és ilyenkor szoktunk jótékonysági főzést rendezni a Mátyás téri templom előtt – mondta Mátyás atya, aki maga is éppen egy bogács körül sürgött-forgott.

A piknikre egyébként nem csak a helyszínen lehetett készülni, hanem akinek az kényelmesebb volt, vihetett például otthon készített süteményeket is.

– Az adományokat a szegénykonyha támogatására fordítjuk. Szeretnénk, ha idén is üzemelne a konyha. A korábbi években a Covid tett keresztbe, akkor úgy oldottuk meg a rászorulók támogatását, hogy szatyrokba készítettünk össze adományokat. Remélem, hogy ez most nem így lesz, és be tudjuk indítani a konyhát, ami már öt éve működik – mondta még a plébános.

Mátyás atya számításai pedig valószínűleg bejönnek, hiszen húsz csapat nevezett be a főzésre hivatalosan is. Családok, baráti -és munkaközösségek gondolták úgy, hogy a jó cél mellé állnak. Délután három óra körül pedig már a közönség is kezdett gyülekezni, és az addigra elkészült ételek is szépen fogytak.

A szegedi Szögi János unokájával érkezett, és a kis Emma kezében már volt is egy gofri, amit vaníliaöntettel evett. Nagypapája akkorra még nem döntötte el, hogy mit fog enni, de azt mondta, hogy valószínűleg valami „nehezebbet” választ, mint az unoka gofrija.

A gofris pulttól nem messze pedig két kislány hot dogot készített, mindenfajta segítség nélkül. A tér másik oldalán pörkölt rotyogott, és számos asztalnál kínálták az otthon elkészített süteményeket is. A jótékonykodáson kívül egy közös pont volt az ételeket kínálóknál: sehol sem volt megszabott ár, mindenki annyit adott az adománydobozokba, amennyit akart.

A szervezők gondoltak a már jóllakott gyerekekre is, akiket játékkuckóval, óriás fajátékokkal, és színező játékokkal vártak. A felnőtteket pedig az SZTE fúvós növendékei és a Csergő banda szórakoztatta. A kolostorban pedig lehetett vért adni is, a Magyar Vöröskereszt munkatársai segítettek ebben. A véradók fánkot kaptak, és vásárlási utalványt is sorsoltak ki közöttük.

A ferencesek azért indították a szegénykonyhát, mert minden tél új kihívást jelent az otthontalanul, az egyik napról a másikra élő emberek számára. A szegedi ferencesek és a Szeged Alsóváros Kultúrájáért Alapítvány a hajléktalan emberek éhségét igyekszik csillapítani napi egy tál meleg vacsorával. A Ferences Rendház szegénykonyhája októbertől májusig fogadja a hajléktalan nőket és férfiakat Szegeden, a Mátyás tér 26. szám alatt. A hátrányos helyzetű emberek sorsára érzékeny vállalkozások és magánszemélyek segítségével naponta meleg ételt tudnak adni otthontalan embereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában