Országos vetélkedő

2022.10.20. 17:30

Magyarország Kicsi Nagykövete: helytállt a megyei csapat a döntőben

Bejutott az országos döntőbe, ahol szépen szerepelt Csongrád-Csanád megye négyfős, Magyarság KicsiNagykövete csapata. A diákok a megye kultúráját és gasztronómiáját mutatták be a vetélkedőben.

Imre Péter

Lepénykészítésben is helytálltak a megyei versenyzők. Fotó: Márkus Marianna

A közelmúltban a budapesti Nemzeti Múzeumban rendezték meg a Magyarság KicsiNagykövete vetélkedő fináléját, ahol Csongrád-Csanád megye négyfős csapata is képviseltette magát, két balástyai valamint egy-egy kübekházi és hódmezővásárhelyi fiatallal. A társaság felét, vagyis a balástyaiakat Márkus Marianna tanárnő készítette fel, a kübekházi kislányt Dobay Katalin, a vásárhelyi srácot pedig Török Ágnes Andrea tanítónő.

A diákoknak háromtagú zsűri előtt kellett beszélniük a szakterületüknek megfelelő előzetesen megkapott egyéni feladatról. Érdekesség, hogy a szervezők az első helyezésen kívül további sorrendet nem határoztak meg. De kijelenthetjük: megyénk négyese méltón képviselte Csongrád-Csanádot a döntőben, hírét vitte kultúránknak, gasztronómiánknak, sporteseményeinknek, sportéletünknek. Helytállt a 19 megye küldöttjei között a kübekházi Lovász Katalin Édua KicsiNagykövetként, a hódmezővásárhelyi Kovács Áron gazdasági, a balástyai Csanádi Atád sport és a szintén balástyai Varga Napsugár kulturális KicsiAttaséként. Ők voltak a megyei döntő első négy helyezettje, így alakult ki a csapat.

A Csongrád-Csanád megyei csapat (balról): Varga Napsugár, Csanádi Atád, Kovács Áron és Lovász Katalin Édua. Fotó: Márkus Marianna

A megyei válogatottnak közösségépítő előzetes feladata volt országos és megyei csatakiáltás írása, valamint egy találkozó szervezése, ahol a gyerekek elkészítették egy jellegzetes ételünket, és olyan megyei vendégeket hívtak, akikre büszkék. Minderről filmet forgattak, amiben Frank Sándor mesterszakács receptje alapján szögedi hallét főztek és vásárhelyi sós túrós lepényt sütöttek. A moziban szerepelt még Gyenes Csaba plébános, Gárdián Gábor gordonkaművész, Bódi István futó, triatlonista, többszörös Ironman és a csanyteleki halgazdaság vezetője, Szabó Zoltán.

– Nagyon sokat készültek és dolgoztak a gyerekek, és ebben a szülői háttér is rengeteget jelentett számukra. Összefogtak, egymásért is tevékenykedtek. A vetélkedő tulajdonképpen még nem ért véget számunkra, mert a Napsugár által tervezett faültetést még teljesíteni kell – mondta Márkus Marianna.

Végül következzenek a mecénások: a főzést a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság, a Horváth Zoltán szerkesztő-operatőr forgatta kisfilm elkészítését Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke támogatta anyagilag. A diákok felkészülésében tanáraikon kívül nagy szerep jutott a családoknak, a helyi iskoláknak és önkormányzatoknak. Említést érdemel még, hogy a csapatot a balástyai önkormányzat szállította el a budapesti döntőre.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában