Szegedi hírek

2022.10.26. 17:06

Műszaki pályákra csábították a diákokat

Autót festeni, robotot programozni, sőt rádióműsort készíteni is lehetett a műszaki pályaválasztó fesztiválon. A sportcsarnokban szerdán több mint 800 diák ismerkedhetett a szakképző iskolákban tanulható különböző ágazatokkal.

Timár Kriszta

Minden szakma legvonzóbb részét igyekeztek bemutatni a pályaválasztási napon. Fotó: Karnok Csaba

Az informatika, a vegyipar, a gépészet, az épületgépészet, a távközlés, az elektronika és elektrotechnika szakmaterületeivel ismerkedhettek a diákok a Mi a pálya? elnevezésű műszaki pályaválasztó fesztiválon. A sportcsarnokban két szakképzési centrum 13 iskolája, valamint 11 cég várta az érdeklődőket. Danyi Vilmos ötletgazda elmondta, a szakmák élményalapú megközelítése volt a cél, amikor ezt a programsorozatot kitalálta.

Ha itt kedvet kapnak valamelyik ágazathoz a pályaválasztás előtt álló fiatalok, akkor azért volt hasznos, ha pedig rájönnek, hogy valami nem tetszik neki, akkor azért, hiszen még időben tudnak módosítani elképzelésükön

 – magyarázta.

A különböző standokon valóban a szakmák legizgalmasabb részeit mutatták meg: lehetett programozni, virtuálisan autót festeni, kémiai kísérleteket végezni, vagy éppen vasúti terepasztalon a szükséges kapcsolásokat megcsinálni. Több helyen dolgoztak 3D nyomtatóval is és a VR szemüveget sem egy standnál láttuk. Az iskolák pedig nem bízták a véletlenre, hogy minél több gyereknek meg tudják mutatni magukat, hiszen folyamatosan szólítgatták le a sétáló diákokat és igyekeztek minél érdekesebb tevékenységeket felmutatni.

Megjelentek egyébként olyan szakmák is, amelyek nem a műszaki területekhez kapcsolódnak, ki lehetett próbálni például a rádiózást, egy csoport zákányszéki lányt pedig ottjártunkkor éppen a pedagógia szakról tájékoztatták.

Engem például pont ez érdekel 

– mondta Szögi Dóra. Barátnőivel megállapították: nagyon hasznos a rendezvény, hiszen előre ki lehet próbálni, hol miket tanulhatnak majd, így pedig könnyebb a legmegfelelőbb középiskola kiválasztása.

Fotó: Karnok Csaba

Engem a közigazgatás és a rendészet érdekel, de lehet, hogy lesz, ami most más irányba csábít 

– mondta Bálint Kristóf, aki Hódmezővásárhelyről érkezett. Ő úgy fogalmazott, szerinte azért jó ez a program, mert az is ihletet kaphat a pályaválasztással kapcsolatosan, aki még nem tudott dönteni.

Az egész napos program végére több mint 800 diák fordult meg a sportcsarnokban. Hogy végül közülük hányat sikerült a műszaki iskolák felé orientálni, a felvételi jelentkezések során derül majd ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában