Szegedi hírek

2022.10.27. 19:32

Százéves a felsőfokú földtudományi képzés - Fotók

Százéves lett a felsőfokú földtudományi képzés, ebből az alkalomból csütörtökön fát ültetett és emléktáblát avatott a Göncz Árpád sétányon az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának Földrajzi és Földtudományi Intézete.

delmagyar.hu

Amerikai ámbrafát ültettek el a Göncz Árpád sétányon. Fotó: Karnok Csaba

Az eseményen Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta, az intézet munkatársai a jövő területével foglalkoznak és a legmodernebb technikát alkalmazzák, ezen keresztül pedig eldöntik azokat a kérdéseket, amelyekkel ma szembe kell néznie a társadalomnak, legyen szó az élelmiszer-tudományról, az energiatakarékosságról vagy a radartechnológiáról. 

Fendler Judit, az egyetem kan­­cellárja arról beszélt az ün­nepségen, hogy az intézetben geográfusokat, geológusokat és környezetmérnököket képeznek, akik elemzik a folyamatok eredetét, feltérképezik az adottságokat, és ez alapján konkrét javaslatokat tesznek a döntéshozóknak. Közölte, összegyetemi cél a Föld és a környezet védelme, ezért környezetbarát technológiá­kat alkalmaznak az épületeikben, miközben az ország egyik legzöldebb egyetemévé váltak. 

Horváth Dezső, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánja szerint az elültetett fa tükör lesz az intézet számára a fejlődésben, tehát a fa fejlődésének üteme megadja a képzés előrehaladásának mértékét. Pál-Molnár Elemér, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet vezetője pedig reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy a most elültetett amerikai ámbrafa árnyékában ünneplik majd meg a bicentenáriumot. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában