Szeged

2022.10.12. 13:24

Színdarabot mutattak be az elítéltek - Fotók

A Szegedi Fegyház és Börtön 16 elítéltje vett részt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Tízparancsolat című projektjében, amelynek keretében színi előadásokat mutatnak be a rabok hazánk tíz büntetés-végrehajtási intézetében. A Csillagbörtön társulata a „Ne ölj!” parancsolatot kapta.

Koós Kata

Az elítéltek nem csak eljátszották, de ők maguk írták a színdarabot. Fotó: Török János

A Tízparancsolat című projektre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nyújtott be pályázatot. A projekt során a tízparancsolat egy-egy eleméhez kapcsolódó képzőművészeti és irodalmi alkotások, valamint színi előadások készülnek az ország tíz büntetés-végrehajtási intézetében. 

A „Ne ölj!” parancs a Csillagbörtön elítéltjeinek jutott. Ezzel a címmel írtak a fogvatartottak fél évvel ezelőtt egy színdarabot, amelyet azóta hetente kétszer próbáltak Várnagy Andrea művészeti mentor, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Benkó Ildikó bv. őrnagy, reintegrációs tiszt segítségével. Az előadást szerdán délután mutatta be a 16 szegedi elítélt a hozzátartozóiknak, oktatási, civil és rendvédelmi szervezetek képviselőinek.

A tízparancsolat adta magát, hogy megmutassuk Istennek azt a fundamentumát, amelyre állva valóban jobb, szebb és tartalmasabb életük lehet az elítélteknek. Ez a reintegráció szempontjából rendkívül fontos

 – mondta el Várnagy Andrea. Ahogy fogalmazott, a színdarab megalkotása olyan érzelmi hullámvasút, amely sok mindenre megtanította. 

A munka azzal kezdődött, hogy kibontottuk a parancsolatot. Hogy megértsük, nem "csupán" egy másik embert tudunk megölni, hanem álmokat, vágyakat, érzéseket, ezáltal önmagunkat. A projekt legnagyobb ajándéka, hogy itt minden szó, dal, gondolat az elítéltektől származik, közösen írtunk mindent. Ez egy szívből jövő öngyógyítás a művészet által. Egy olyan csatorna, amelyen keresztül el tudják mondani a hozzátartozóiknak a legfontosabb üzenetüket, a bocsánatkérésüket. Ha összeadjuk, több száz év áll a színpadon. Van, aki a fiától kér bocsánatot, mert egyedül hagyta

 – fejtette ki a zongoraművész.   

A projekt végén a résztvevő tíz fegyintézet előadásait egy közös produkcióba sűrítik, amelyet az egyik fővárosi kőszínházban mutatnak majd be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában