Ásotthalom

2022.10.25. 22:20

Tábortűz égett, szalonna sercegett

A nyári vándortábor alatt a tűzgyújtási tilalom miatt elmaradt tábortüzet és szalonnasütögetést pótolták kedd délután az ásotthalmi erdészeti iskola diákjai a Gárgyán-erdei pihenőparkban.

Arany T. János

Kiváló hangulat, jó társaság és finom ételek. Fotó: Török János

Több csapatban indultak útnak kedd délután az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai. Volt aki gyalog, mások járművel. Az UAZ–452-es az Uljanovszki Autógyár (UAZ) 1965 óta gyártott terepjáró kisbusza. Ezzel zötykölődött ki a másik csapat a Gárgyán-erdei pihenőparkba Bánhidy Zoltán vezetésével. A diákok most pótolták be a júliusi, mátrai vándortábor alatt a tűzgyújtási tilalom miatt elmaradt tábortüzet és szalonnasütést.

A lelkes és vidám fiatalok hamar lepakoltak az UAZ-ból. A tűzifát és a nyársnak való botokat az iskola tanerdejéből hozták. Vörös István a botok hegyét faragta hegyesre, Tóth Albert a tűzrakásnak állt neki, majd csatlakozott hozzá Szabó Mátyás Manó, aki profi tüzet rakott, majd profi módjára hosszan beszélt róla. A mini máglya tetején úgy lobogott a tűz, mintha nem fa égne alatta, hanem gáz. Úgy pakolta a fahasábokat, hogy minden oldalról tudja szívni a levegőt, folyamatos legyen a keringés. A tűz így gyorsan leég. Ami ez esetben előny, mert az ételt parázs fölött kell elkészíteni, nem pedig nyílt lángon.

Fotó: Török János

Döntsd el, hogy sütsz, vagy hamvasztasz!

 – mondta a másik kísérőtanár, Huszta Gábor Vajner Dávidnak, aki mindent a lobogó tűzben igyekezett szénné égetni, jelentős sikerrel. A diákok a desszerttel, pillecukorral kezdték az étkezést. Az készült el leggyorsabban.

Virág Vendel remek házi szalonnát hozott otthonról, volt még kolbász, hagyma, paprika, paradicsom, krumpli, édesburgonya, alma és kenyértészta. Ez utóbbi meglepően hangzik, de ebből készül az úgynevezett botos kenyér. A tésztát egy vastagabb nyársra kell rátekerni, majd azt a tűz közelében lassan sütni. 

Fotó: Török János

Na, ez az, ahol a diákok türelmetlenségüknek köszönhetően hibáztak. Túl nagy darab nyers tésztát tettek a bot végére, így annak a széle már égett, a belseje viszont nyers maradt. Desszertként is érdekesség készült: megpucolt almát parázs fölött sütöttek, fahéjas cukorba fogatták és azt ismét hő fölött karamellizálták. Ez sem mindenkinek sikerült, néhány alma a tűzbe esett vagy ehetetlenre égett. A hangulat ennek ellenére remek volt, mint minden buliban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában