Szárma főtt a Bűbáj Élménybirtokon

2022.11.26. 20:53

A dinoszauruszok töltött káposztája mindent vitt - fotók

Első alkalommal rendeztek szombaton falusi szármafőző-versenyt az ásotthalmi Bűbáj Élménybirtokon. A hangulat kiváló volt, az ételek csodálatosak, a poénok fergetegesek.

Arany T. János

Kiváló hangulat és remek ételek. Első alkalommal rendeztek szombaton falusi szármafőző-versenyt az ásotthalmi Bűbáj Élménybirtokon. Fotó: Karnok Csaba

Gondolatban már délelőtt kiosztottam néhány különdíjat az ásotthalmi falusi szármafőző-verseny több résztvevőjének, mert miközben az alkalmilag kitelepített sparhelteken, bográcsokban csendesen főtt a töltött káposzta, több helyen olyan hatalmas és kiadós reggelivel kínáltak, hogy én már ott jóllaktam.

Végig tele volt a szám

Zsűritagként bevallom, szégyenszemre késve érkeztem, de ez nem baj, mert addigra mindenki túl volt az első egynéhány pálinkán és már kellőképp emelkedett volt a hangulat. Minden főzőverseny elmaradhatatlan része, amikor a zsűri és a szervezők végiglátogatják a főzőket, vicceseket mondanak és mindenki nevet. Ebbe csöppentem bele, de én semmin nem tudtam nevetni, mert állandóan tele volt a szám.

Újra értékeljük egymást

A legjobb ezekben a kis gasztrofesztiválokban az a végtelen vendégszeretet, amivel a legtöbb helyen fogadják az embert. A Barát team nevű csapat reggeliben is erős volt. Hurka-kolbásszal, sült hússal, sült szalonnával és remek almás süteménnyel kínáltak, a szomszédban (Üvegtörők) következett a máj. A Borostyán Nyugdíjas Klubnál az almás mellett tökös süteményt is kóstoltam. Az asszonyok már készen voltak a szármával is. Németh Szilveszterné azt mondta, minél öregebb az ember, egyre kevesebb az ideje, ezért annál jobban siet. Azt is ő tette hozzá, hogy ezek a rendezvények remek alkalmat adnak arra, hogy az elmúlt két évet a hátuk mögött hagyva az emberek újra értékelni tudják egymást.

Remekelt a Varga csárda

– Az év folyamán végigmegyünk a hagyományokon, februárban kolbásztöltő- és sütő versennyel kezdünk, nyáron hagyományosan pörköltfőző versenyt szervezünk, ez az időszak pedig a karácsonyi készülődésé, ezért készítünk ma töltött káposztát – mondta Papp Renáta polgármester. Az üresjáratokat a műsorvezető és mókamester Csányi Józsi Csocsó és Pipicz Dani töltötték ki sikeresen. Például versennyel: volt talicskatoló és asszonycipelő. Mindkettőben a mórahalmi Varga csárda fiatalos, lendületes és vidám csapata remekelt.

Zsűrizés és díjazás

A zsűri tagjai, Papp Renáta polgármester, Elekes Zoltán, rendezvényszervező, Fackelmann István alpolgármester és jómagam alapos és kemény munkát végeztek. Elekes vezetésével katonás rendben haladtunk. A legszebb stand díját az Ásotthalmi Betyár Asszony kapta, a legkreatívabb tálalásért Varga csárda csapatát díjaztuk, a Tájjellegű étel elismerést pedig az Üvegtörők csapata vihette haza. Harmadik helyen Sándorfalva csapat végzett, a második a Borostyán Nyugdíjas Klub lett, első helyezett a Dínópark csapata lett, ahol Revák Zsolt főzött.

Elődje a káposztás hús

A töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma vagy Erdélyben takart a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. A töltött káposzta különféle változatai ismertek a török, az orosz és egyes ázsiai konyhákban is. A töltött káposzta elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt. A töltött káposzta csak a 18. században és török hatásra terjedt el a Balkánon és Magyarország területén is. A töltött káposzta első magyar leírása 1695-ben jelent meg. Misztótfalusi Kis Miklós Szakácsmesterségnek könyvecskéje című kötetében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában