Szegedi hírek

2022.11.24. 17:50

A legkiválóbb diákokat díjazta az Ágota - Galéria

Összesen 577 kiváló diákra lehettek büszkék a tavalyi tanév végén az Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál. A nevelőszülőknél és lakásotthonokban nevelkedő fiatalokat minden megyében ünnepséggel köszöntik. Csütörtökön Szegeden adták át az ajándékokat az 54 érintett diáknak, illetve az ország 24 kitűnő Ágotás diákjának.

Timár Kriszta

Csongrád-Csanád megyében 54 Kiválósági- és Hősötös-díjat adtak át. Fotó: Gémes Sándor

Tavaly döntötte el a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, hogy díjazza az állami gondoskodásban lévő fiatalok közül azokat, akik a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtják az iskolában. Kiválósági-díjat azok a nevelőszülőknél vagy lakásotthonban élő, felső tagozatos és középiskolás fiatalok kaphatnak, akik legalább 4-es tanulmányi átlaggal rendelkeznek. Hősötös-díjra alsós diákok és azok a fiatalok pályázhattak, akik a 2021/22-es tanévben bármely típusú alap- vagy középfokú oktatási, nevelési intézményben összegyűjtöttek legalább 100 darab 5-ös érdemjegyet, vagy annak megfelelő tanári értékelést.

A két tanulmányi díjra 13 megyéből összesen 577 érvényes pályázat érkezett. A Kiválósági-díjat 390, a Hősötös-díjat 187 gyerek kapta meg. A díjakat minden megyében ünnepségen adják át, az elsőt Szegeden tegnap tartották. Csongrád-Csanád megyében 54 Kiválósági- és Hősötös-díjas lett, mellettük köszöntötték a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató teljes ellátási területén kitűnő bizonyítványt szerzett 24 fiatalt is. Ők pénzjutalmat kaptak, a többiek ajándékcsomagot vehettek át.

Kothencz János főigazgató kiemelte, a csaknem 7 ezer ellátottjuk közül félezer kiváló tanuló, ami komoly szám. A fiatalokhoz szólva pedig azt mondta, büszkék lehetnek magukra átlag feletti teljesítményük miatt.

– Ezzel példát is mutattok sorstársaitoknak: azt, hogy a legnagyobb hátrányból is lehet küzdeni – fogalmazott, majd megköszönte a nevelőszülők, illetve a lakásotthonok dolgozóinak támogatását is, akiknek köszönhetően ezek a fiatalok érzelmi biztonságban élhetik meg annak a felfedezését, hogy mire képesek.

Az egyik díjazott Szilágyi Gergely volt. A kisteleki általános iskola hatodik osztályos diákja korábban is közel állt a kitűnő bizonyítványhoz, ez azonban tavaly sikerült neki először. Előtte fél évvel került nevelőszülőkhöz. Mint mondta, új családja biztatja, így nem volt nehéz ezt a teljesítményt nyújtani. 

A díjátadón beszédet mondott egy Baranya megyei lakásotthonban élő fiatal is, aki most kezdte a középiskolát. Ricsi úgy fogalmazott, mindenki lehet sikeres, csak tenni kell érte.

– Én olyan szülő szeretnék lenni, aki példakép is lehet. Ezért tanulok keményen – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában