Honvéd Kadét Program

2022.11.17. 16:40

Jövőre indul a kadét program Kisteleken

A 2023/2024-es tanévben indul a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikumban a Honvéd Kadét Program, csütörtökön írták alá az együttműködési megállapodást. A diákok a hazafias nevelésen kívül egy másik világ, a honvédség értékeivel is megismerkedhetnek, ami életcélban, pályaválasztásban is irányt mutathat számukra.

Imre Péter

Az együttműködési megállapodás aláírása az Árpád Fejedelem Gimnáziumban, balról: Huszár Ferenc, Lipcsei Imre és Tóth Gabriella. Fotó: Imre Péter

A 2023/2024-es tanévtől kadét képzéssel bővül a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum kínálata, az intézmény ugyanis Csongrád-Csanád megyében első gimnáziumként csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. Erről írt alá csütörtökön az iskolában együttműködési megállapodást a gimnázium és partnerként az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred. 

Tanúsítványt és a gimi falára táblát is kapott erről az iskola. A szerződést Tóth Gabriella, a gimnázium igazgatója, Lipcsei Imre, a fenntartó Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság főigazgatója és Huszár Ferenc alezredes, a területvédelmi ezred parancsnok-helyettese látta el kézjegyével.

Mielőtt ez megtörtént, Tóth Gabriella elmondta: kisvárosi gimnáziumként vonzónak kell lenniük a helyieknek és a környékbelieknek egyaránt, és arra törekednek, hogy használható tudást adjanak diákjaiknak.

Fotó: Imre Péter

– Nevelésünk, oktatásunk a keresztény hagyományokat ápolja, ehhez társul most a honvédelem jegyében a kadét képzés. Jövőre ünnepli intézményünk 75 éves fennállását, és ez a képzés nagy reményekre jogosít, biztatást ad a következő évekre.

– Ez a találkozó is remek apropó arra, hogy még jobban megismerjük egymást – jelentette ki Huszár Ferenc. Azzal folytatta, hogy a honvédelmi ismeretek órák és a szabadtéri közös programok valódi közösségeket alakíthatnak ki. 

– Hazájukat szerető állampolgárokká válnak a tanulók, birtokában lesznek a honvédelmi képességeknek és talán életcélt is adhatunk számukra, a katonaságot is választhatják pályájuknak, hivatásuknak.

Fotó: Imre Péter

– A papokat már megszoktuk, most pedig egyenruhások fogadtak, amikor beléptem a gimnáziumba – kezdte beszédét viccelődve Nagy Sándor, Kistelek polgármestere. Elmondta, a projekt azonnal felkeltette a figyelmét, kíváncsi lett, mit rejt, kötelezettségek sorozatát vagy lehetőségeket.

– Az ösztöndíjról is hallva úgy gondolom: a kadét programmal lehetőségeket kapunk, természetesen némi kötelezettséggel. Olyan nevelést, hogy tudjuk, hová tartozunk, magyarok vagyunk, nemzeti érzést és elkötelezettséget. Az igazgató asszony mindig is kereste a kisvárosi gimnázium útját, erre érdemes rálépni – közölte. 

A fenntartó részéről Lipcsei Imre megemlítette, hogy a főhatóság területi illetékességén, Battonya és Gyomaendrőd után, a kisteleki a harmadik tanintézmény, amely csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz.

A tanúsítvány és tábla átadásakor a Honvédelmi Minisztériumtól Almási László alezredes megjegyezte: – Vajon tudja-e mindenki, hogy a haza védelme kötelesség, és ha tisztában van is vele, tudja-e mit kell tennie, ha eljön az idő? Ez a képzés ebben is segít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában