Szegedi hírek

2022.11.16. 19:30

Pénzmesterek lettek a Kőrösy diákjai

A pénzügyi tudatosság témakörében rendezett versenyt a tavalyi tanévben az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége, melynek eredményhirdetését most tartották meg. A megmérettetésen két kőrösys diák is kiemelkedően szerepelt, így felkészítő tanárukkal együtt értékes nyereményeket vihettek haza.

Timár Kriszta

A két kőrösys diák kiemelkedően szerepelt az országos versenyen. Fotó: Török János

Pénzmesterek címmel rendezett versenyt az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége a tavalyi tanévben, melynek díjátadóját nemrégiben tartották meg a Pénzügyminisztériumban. A középiskolásoknak kiírt megmérettetésen a Szegedi SzC Kőrösy József Közgazdasági Technikum két diákja is eredményesen szerepelt. Lénárt Csongor harmadik helyezést ért el, Varjú Rozália pedig különdíjas lett: a nyugdíjpénztári kategóriában lett harmadik.

A többfordulós verseny márciusban kezdődött. 

– Minden héten küldtek egy 10 kérdésből álló feleletválasztós tesztet, amire összesen 10 perc állt rendelkezésre, hogy kitöltsük. Előzetesen kaptunk egy háttéranyagot, abból tudtunk felkészülni – mondták a diákok. Hozzátették: a kérdések egyáltalán nem fedték az iskolában tanultakat, bár mivel tizedikesként tavaly még nem is voltak szakmai tárgyaik, erre egyébként sem számítottak. 

– A pénzügyi tudatosság témáját jártuk körül. Ezt érdekesnek tartottuk, ezért is jelentkeztünk a versenyre. Meg persze a nyereményekért – mosolygott Rozália.

A tesztkérdésekről Csongor elmondta, bár egyértelműnek tűntek, aki alaposan felkészült, tudhatta, hogy általában nem az a helyes válasz, amit elsőre annak gondolt volna.  Ők ezt megtették, mindketten sok időt fordítottak a téma tanulmányozására, az utolsó körben pedig, amikor fogalmazást kellett írni, már szaktanáruk, Kristó Zsuzsanna is segítette őket. 

Fotó: Török János

– Az utolsó forduló egyébként már nagyon nehéz volt, mert meglehetősen tág témaköröket adtak meg. Viszont nagyon hasznos is, mert azzal, hogy beleástuk magunkat az általunk kiválasztott területbe, sok újdonságot tanultunk – mesélték. Rozália például arról írt, milyen biztonsági intézkedésekkel vigyáznak a bankok ügyfeleik pénzére. Csongor pedig arról, hogy egy diáknak milyen lehetőségei vannak, ha egy nagyobb értékű termék megvásárlására szeretne gyűjteni. 

– Igazából nagyon megdöbbentett, hogy az infláció milyen mértékben semmisíti meg a megtakarításokat. E tekintetben a verseny felnyitotta a szememet, hogy csak olyan helyre szabad tenni a befektetéseket, ahol nem veszítenek az értékükből – mesélte. Ennek egyébként saját életében különösen nagy jelentősége van, hiszen kitűnő tanulóként Rozáliához hasonlóan ő is ösztöndíjat kap iskolájukban, a havi 60 ezer forintot pedig nem mindegy, hogyan kezeli.

Csongor egyébként a verseny során kapott 70 kérdés mindegyikét hibátlanul válaszolta meg, így csupán az esszével tudták ketten megelőzni. Nyereménye 50 ezer forint volt. Rozália ugyanebben az értékben egy JBL hangszórót kapott, felkészítő tanárukat, Kristó Zsuzsannát pedig 30 ezer forint értékű, vasúti utazásra használható utalvánnyal jutalmazták.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában