Szegedi hírek

2022.11.24. 18:10

Történelmünkről meséltek a katonadalok Szegeden

A szegedi Dankó Pista Nótakórus különleges előadásra vállalkozott csütörtökön a Bibliotéka olvasótermében: katonadalokkal mesélték el Magyarország történelmét, a nótacsokrokat egy-egy eseményhez, korszakhoz kapcsolva. Az ötletet még a tavaly elhunyt alapító-vezető, Fábián Ferenc jegyezte.

I. P.

– Az ötlet még alapítónké, Feri bácsié, vagyis Fábián Ferencé volt – árulta el a Dankó Pista Nótakórus egyik motorja és rendezvényeinek szervezője, Varga Sándorné, akit mindenki Ida mamának szólít. 

Fábián Ferenc 2006-ban alapította, és azt követően 12 évig vezette a kórust, 2018-ban azért adta át az irányítást, mert már nem bírta energiával. Tavaly nyáron hunyt el, éppen feleségének a névnapján. 

Fotó: Imre Péter

– Margit talált és megmutatott nekünk egy korábbi hírlapot, amelyben férje azt nyilatkozta: dédelgetett álma egy olyan fellépés, amely Magyarország történetét katonadalokkal eleveníti meg, beszéli el. Úgy gondoltuk, megcsináljuk, és ezzel az ő emléke előtt is tisztelgünk – közölte még a kezdés előtt Ida mama.

A zenés történelemóra – amelyre megtelt a Bibliotéka olvasóterme – a honfoglalás megidézésével kezdődött, a film népszerű dalának hegedű-változatával, majd jött a 16-17. század, a kurucvilággal, Te vagy a legény, Tyukodi pajtás; Csínom Palkó, Csínom Jankó. Ezt a 18-19. századi magyar história követte az 1848/49-es forradalommal és a szabadságharccal, a kedvelt Kossuth-nótákkal, amelyeket megelőzött Petőfi Sándor: Egy gondolat bánt engemet című versének a szavalata.

Fotó: Imre Péter

A toborzó nótákra bevonult a terembe három huszár, akik még életszerűbbé, hitelesebbé tették az előadást. Itt kell megemlíteni, hogy Varga Sándorné Ida mama minden korszakot röviden, mégis átfogóan ismertetett a hallgatósággal. Az 1848-as világ után jött a kiegyezés, majd az első világháború a trianoni békediktátummal, és az azokat felidéző dalokkal, nótákkal, például az utóbbiból a Harminckettes baka vagyok én című. Majd a második világháború időszaka, illetve az azutáni időszak a pengő-inflációval következett, egészen az 1956-os forradalomig és szabadságharcig, amelynek bölcsője Szegeden ringott. Ezt idézte meg az utolsó nótacsokor. A közönség többször együtt énekelt a kórussal.

Az eseményen indult útjára a Tabula Staféta, amely az alapítónak, Fábián Ferencnek állít emléket, együttesről együttesre vándorol, és egy a tegnapihoz hasonló előadás után kerül újabb kórushoz, míg vissza nem érkezik a Dankó Pista Nótakórushoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában