Szegedi hírek

2022.11.28. 21:15

Traumafeldolgozás a nők testi-lelki egészségéért

Lelki, fizikai, szexuális bántalmazáson átesett nők kaptak segítséget hétfőn a Mindennapok Női Szemmel Egyesület online eseményén. Tari Annamária pszichoanalitikus figyelmeztetett, már az első belső csengőszót észre kell venni és ki kell lépni a kapcsolatból.

Kiss Anna

Tari Annamária: a mozgás sokat segít a traumák feldolgozásában. Archív fotó: Kozma István/MW

A nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napjához – november 25-éhez – kapcsolódva online előadást tartott a Mindennapok Női Szemmel Egyesület, amely Tari Annamária pszichoanalitikus segítségével a rossz kapcsolatból való kilépéshez és a traumák feldolgozásához nyújtott támaszt a lelki, fizikai, szexuális bántalmazáson átesett nőknek.

Tari Annamária hangsúlyozta, érdemes figyelni a belső csengőszót, amely jelzi, hogy nem kiegyensúlyozott a kapcsolat, jobb lenne kilépni abból. Azt tanácsolta az érintetteknek, hogy már az első csengőszó után tegyék meg a szükséges lépést, hiszen 1-2 hónap alatt kiderül, hogy működik-e a két ember között a kapcsolat, valamint ennyi idő alatt a férfi agresszivitása is megmutatkozik.

Kiemelte, vannak olyan nők, akik az első csengőszó ellenére mégis benne ragadnak a kapcsolatban, mert vagy nem feltételezik a párjukról, hogy rossz szándéka, személyisége lenne, vagy az önértékelésük, önbecsülésük olyan alacsony, hogy belemennek olyan helyzetekbe, amelyek minden látszat ellenére lélektanilag alulválasztásnak számítanak. Közölte, a nőknek már a kapcsolat elején oda kell figyelniük a leértékelő viselkedésre is, vagyis amikor a párjuk kétértelmű mondatokat fogalmaz meg lekicsinylő tartalmakkal.

Az ilyen kapcsolatokból való kilépéshez rendkívül nagy bátorságra van szüksége a nőknek. A szakember elmondta, az erőgyűjtés első lépése, hogy el kell kezdeniük haragudni a másikra, amelyre egyébként nem képesek áldozatként a nők. Emellett el kell kezdeniük felépíteni az önbizalmukat, ebben az erős nőkről szóló filmek segítségükre lehetnek, töltekezni tudnak a példájukból, valamint érdemes telefonos lelkisegély szolgálatoktól segítséget kérniük.

Amikor pedig sikerült szakítaniuk, elválniuk, az őket ért trauma feldolgozására kell összpontosítaniuk. Tari Annamária szerint a legjobb, ha szakemberhez fordulnak, valamint elolvassák Susan Forward Mérgező szülők című könyvét. Továbbá azt ajánlotta, hogy ha van legalább egy olyan barátnő, akivel őszintén lehet beszélni, akkor mondják el neki a problémákat, valamint kezdjenek el sportolni is, hiszen a kapcsolat során nemcsak a lelkükkel, hanem a testükkel is elveszítették a kapcsolatot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában