Szeged

2022.12.30. 15:59

Az élet tisztelete áll a dokumetumfilm fesztivál fókuszában

Hét különleges dokumetumfilmet vetítenek január 26. és 29. között a Szegedi Cinema Cityben a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjából. A fesztivál idei szlogenje: „Ne ölj!”.

K.K.

A Kölyök platónok című film Belfast előítéletektől hemzsegő munkásnegyedébe kalauzolja nézőit. Fotó: Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál a legfrissebb, Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmeket kínálja a közönségnek január 21. és 29. között. A fesztivál idei szlogenje: Tiszteld az Életet! „Ne ölj!”. Hét versenykategóriával, 60 filmmel, 200 vetítéssel, 50 civil nagykövettel, 30 nemzetközi zsűritaggal, 50 külföldi filmalkotóval várják a nézőket a fővárosi Cinema City Mammut moziban és 10 másik város, köztük Szeged mozijában is.  

A Szegedi Cinema City a teljes programból hét dokumentumfilmet vetít január 26. és 29. között. 

A Szabadság tűz alatt ukrán-amerikai dokumentumfilm, amely az orosz-ukrán háború borzalmait elszenvedő, hétköznapi emberek személyes történeteit tárja a nézők elé. 

A Kölyök Platónok belga alkotás. A Belfast munkásnegyedében működő katolikus fiúiskola igazgatója, Kevin McArevey különleges módon küzd az észak-ír polgárháború évtizedei óta tartó erőszak legyőzéséért. Csapatának álma, hogy változtassanak egy olyan belvárosi közösség sorsán, amelyet a szektás agresszió, a szegénység és a kábítószer sújt. Az eltökélt igazgató nap mint nap az ókori görög filozófusok bölcsességével felvértezve küldi haza ifjú csapatát azzal a szándékkal, hogy a fiúk rábírják szüleiket és szomszédaikat arra, hogy végre hagyjanak fel az előítéleteikkel.

A dán Mi svédek és a COVID című film a svéd kormány világjárvány elleni küzdelmének kulisszái mögé enged bepillantást. 

A német Szótlan szeretet című film főszereplője a 35 éves Aga, aki régen elhagyta a lengyel kisvárost, ahol élt, és Németországban kezdett új életet. Édesanyja hirtelen halála után azonban visszatér hazájába, mert ő szeretné gondját viselni kiskamasz testvérének, ám jéghideg jogi és hivatali procedúrák során kell átvergődnie magát, hogy öccse gyámja lehessen. 

A horvát A hatalom markában című alkotás nemcsak egy kamaszlány és egy igazságtalanságon nyugvó bírósági eljárás története, hanem dermesztő életkép az elnyomásról, manipulációról és a szabad véleménynyilvánítás utolsó morzsáinak felszámolásáról Putyin Oroszországában. 

A svéd Imád gyermekkora című film egy ötéves kisfiúról szól, akinek gyermekkora már régen véget ért. A jazidi kisfiút édesanyjával együtt egykor elrabolta és több mint két éven át fogva tartotta az ISIS. Ez idő alatt módszeresen készítették fel arra, hogy egyszer majd öngyilkos merénylő legyen.

A francia Hatodik népkórház című alkotás Sanghaj egyik legnagyobb kórházát mutatja be, ahol a hipermodernizmus találkozik a kulturális hagyományokkal. A kínai kórház a könyörtelenség és az osztályalapú társadalom manifesztálódása. 

Shanghaj egyik legnagyobb kórházába enged bepillantást a Hatodik népkórház című film, ahol a hipermodernizmus találkozik a kulturális hagyományokkal. Fotó: Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Egyes filmek után lehetősége lesz a közönségnek beszélgetésre a filmek nagyköveteivel és a témában jártas szakemberekkel. A fesztivál szegedi megnyitója január 26-án délután fél ötkor kezdődik a Szeged Plazaban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában