Szeged

2022.12.30. 20:40

Bőséges a kínálat virsliből és pezsgőből

Pezsgő van már ezer forintért is, virsliből is gazdag a választék, a csúcs a juhbeles kilónként 3500 forintért. Az újszegedi CBA Novában és a Mars téri piacon néztünk szét szilveszter előtt egy nappal, péntek reggel.

A.T.J.

Kotroczó József a virslit kínálja a Mars téri Irén csarnokban.

Fotó: Karnok Csaba

Ígérem, ez lesz idén az utolsó sorban állós riport. Az első karácsony előtt készült, amikor halért és halászléért kígyózott a sor, ezt követte a hét elején a bőrös malac, most pedig utolsóként a virsli és a pezsgő. Péntek reggel nyolc előtt meglepően üres volt a város, a Mars téri piac is. Első döbbenetemben a vidám szilveszteri jelmezbe öltözött zöldségeseket kérdeztem a Zöldségfutárnál, hogy hol vannak a vásárlók. Abban állapodtunk meg, hogy biztos alszanak még és később jönnek, ezért lézengtek csak néhányan a nagycsarnokban.

 Az eladók biztosan jól érezték magukat pénteken a Mars téri piacon. A Zöldségfutárnál szilveszteri kiegészítőkben várták a vásárlókat. 
Fotós: Karnok Csaba

Még a henteseknél sem volt nagy a sor, kedden sokkal többen álltak sorba, mint péntek reggel. A Húsfutár Kft. boltjánál a bordányi Fülöp Heidi fizetett éppen. Egy fél kismalacot próbált a szatyrába tenni fotós kollégám segítségével, de az állat kis lábacskája fennakadt a szatyor szélében. Közel 20 ezret fizetett az asszony a malacért. A juhbeles virsliből csak kíváncsiságból vásárolt fél kilót, hogy megkóstolja. – Muszáj malacot enni szilveszterkor, hogy kitúrja a szerencsét – mondta. Itt 1800 és 2600 forint között kínálták a virslit.

A legnagyobb sor az Irén csarnokban a Kotroczó-féle húsüzlet előtt kígyózott, de itt sem a virsliért, hanem minden másért álltak sorba a vevők. Kocsonyába való, fület-farkat és sütni való sertéshúst, hurkát-kolbászt vittek sokan. Itt a juhbeles virslit 3250 forintért árulták.

Impozáns és ízléses virsli kínálat az újszegedi CBA Novában.
Fotós: Karnok Csaba

Az újszegedi CBA Novában sem verték egymást a vásárlók, de itt impozáns volt a virslikínálat és a pult előtt is sor állt, amit legalább fotózni lehetett. A legolcsóbb a saját márkás virslijük volt, 1790 forintért. A középkategóriát a Pick virsli képviselte 2300-ért, a csúcs a juhbeles volt, amit 3500 forintért adnak kilónként. Ehhez elkészítési tanács is járt az eladótól, aki elmondta, hogy másfél percnél tovább ne maradjon a forró vízben a virsli, mert szétreped. Tapsztalatból beszélt. Pezsgőt már ezer forintért vehetünk a nagyáruházban. A Hungária 2100, a Martini féle pezsgő 2799, a Cinzano 2999 forint. 

Pezsgő is van bőven, de a vásárlási láz úgy tűnik, még várat magára. Fotó: Karnok Csaba
Fotós: Karnok Csaba

Kötelező a virsli

Népszerű, hagyományos szilveszteri étel a virsli, sonka, hurka, kocsonya, pogácsa, valamint a lencse. A szilveszteri menü egyik kötelező elemének számít a virsli, amit sokféleképp kínálhatunk vendégeinknek. A virslit nem csak főtt formájában adhatjuk, hanem akár süthetjük is. A legegyszerűbb, ha friss, bolti leveles tészta csíkokba tekerjük bele a virslit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában