Makó

2022.12.15. 18:11

Kossuth-festményt restaurálhat a makói múzeum

A makói József Attila Múzeum 2,5 millió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Petőfi-emlékévhez kapcsolódó pályázatán.

Szabó Imre

A Kossuth Lajos kormányzót ábrázoló értékes festmény rossz állapotban van, ráfér a felújítás. Fotó: József Attila Múzeum

A pénzből az intézmény gyűjteményében lévő, 1955-ből fennmaradt egész alakos Kossuth-festményt fogják restaurálni – tájékoztatta a Délmagyarországot Szikszai Zsuzsanna igazgató.

A kép az 1913-ban Hódmezővásárhelyen született Csikós Miklós alkotása. A Magyar Iparművészeti Főiskola mellett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán is oklevelet szerzett, ahol mesterei Aba Novák Vilmos, Kontuly Béla, Varga Nándor Lajos és Berény Róbert voltak. Művészként és tanárként szülővárosában a Tornyai János és Rudnay Gyula szellemiségéhez kötődő festészetével az alföldi hagyományok átörökítésében, továbbvitelében vállalt jelentős szerepet. A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban a június 2-áig látható kiállításon a család tulajdonában lévő festményekből tekinthetnek meg egy válogatást tisztelői és a művészetkedvelők.

 Fotó: József Attila Múzeum

A makói múzeum birtokában lévő festményt az alkotó 1955-ben készítette el az akkori városvezetőség megrendelésére. A restaurálási munkálatokat a makói születésű Juhász István festőművész és restaurátor vállalta el. Egy év múlva ilyenkor a megújult festményt láthatja majd a város közössége. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában