Hódmezővásárhely

2022.12.13. 17:30

Kovács István alezredes érdemrendet kapott

A tábori lelkészeket segítő tevékenységéért kapott elismerést Kovács István alezredes, a honvéd középiskola igazgatója. A Kapisztrán Szent János bronz érdemrendet a Magyarországi Katonai Ordinariátustól vehette át Budapesten.

T. Sz.

Kovács István alezredes átvehette a Kapisztrán Szent János bronz érdemrendet. Fotó: KKHKK (Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium)

– Szívügyem a képviseletük, hiszen különösen értékes emberekről van szó. A tábori lelkészek fontos missziót, szolgálatot teljesítenek – mondta lapunknak Kovács István alezredes, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója és egyben hódmezővásárhelyi intézményegységének a vezetője annak apropóján, hogy átvehette a Kapisztrán Szent János bronz érdemrend elismerést. 

Elkötelezett magatartásáért, illetve azért az áldozatos munkáért kapta meg a díjat a Magyarországi Katonai Ordinariátustól, amellyel a katolikus tábori lelkészeket segítette. Magyarországon ők azok a katolikus papok, protestáns lelkészek és izraelita rabbik, akik a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél lelkipásztorként tevékenykednek. Az alezredes úgy véli: 1994-es felállítása óta a Magyar Honvédség aktív része a szolgálat. A külhoni missziókban szinte pszichológusként támogatják a hazájuktól távol szolgáló katonákat. 

Fotó: KKHKK (Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium)

– Már a vásárhelyi helyőrségi zenekar megszervezésekor figyelemmel kísértem a tábori lelkészek munkáját. Karmesterként sok-sok egyházi rendezvényen jártam, ahol lelkipásztorok, lelkészek szolgáltak. Amikor 2020-ban átvettem a debreceni honvéd középiskola vezetését, elindítottunk egy hitéleti foglalkozássorozatot, ahol különleges előadások várják a kadétokat. Az iskola 10-12 növendéke pedig minden évben elindul a lourdes-i zarándoklatra a Tábori Lelkészi Szolgálat kíséretében – hangsúlyozta Kovács István alezredes. 

Hozzátette: hitéleti tevékenységével Vásárhely pedig különösen az élen jár. A helyi származású Alácsi Ervin János hosszú ideig szülővárosában teljesített szolgálatot, most a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynökeként Budapesten szolgál. Németh László esperes, plébános, nyugállományú őrnagy egykor tíz évig volt Hódmezővásárhely tábori lelkésze. A tervek szerint hamarosan felszentelik a laktanyánál újonnan épített templomot, amelynek kapuja katonák és civilek előtt egyaránt nyitva áll majd.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában