Szeged

2022.12.22. 07:00

Mosolycsomagokat visznek a rászoruló gyerekeknek - Galéria

Játékok, ruhák és édességek kerültek a Mosolycsomagokba, amelyeket a Szitakötő Alapítvány munkatársai állítottak össze a szegedi rászorulóknak, és pénteken szállítanak ki a családokhoz. Jövő év elejére ételosztást terveznek.

Koós Kata

A legtöbb rászoruló gyereknek személyre szóló ajándékcsomagot állítottak össze az alapítvány munkatársai. Fotó: Gémes Sándor

2017-ben jött létre a Szitakötő Alapítvány Szegeden. Azóta védelmező szárnyaikat a veszprémi és nemrég a győri rászoruló családokra is kiterjesztették. Az indulásnál a legfőbb cél a hajléktalanok és szenvedélybetegek segítése, a társadalomba való visszaintegrálódásuk támogatása volt. Ám az alapítvány tagjai gyorsan rájöttek, hogy a valóban hatékony segítségnyújtáshoz olyan anyagi háttér szükséges, amelynek megteremtése hosszú időt és rengeteg munkát igényel. 

– A szakmai háttér már megvan, mert a szegedi egyetem felajánlotta a segítségét. Egy rést szeretnénk betölteni az elesettek védőhálójában. Van ugyan hajléktalan és szenvedélybeteg gondozás, ugyanakkor az utánkövetés, a kiléptető házak működtetése, a társadalomba való visszaintegrálás segítése nem elég hatékony. Ennek kiépítéséhez keressük az anyagi forrásokat, de nagyon nehéz támogatást találni – mondta el Péter Levente alapítványi elnök.

A tettvágy és a segíteni akarás azonban nem lankadt a tagokban, ezért úgy döntöttek, hogy az elsődleges céljukhoz vezető, hosszú út során más célcsoportot is igyekeznek segíteni. 

Tavaly nyáron egy családi napra hívták a szegedi rászorulókat a Máltai játszótérre, ahol megismerkedtek azokkal a nehéz anyagi körülmények között élő családokkal, akik igényelték az alapítvány segítségét. Azóta valódi közösségé váltak. A szervezet adományokat gyűjt a rászorulók számára, akik egymással is tartják a kapcsolatot, és immár egymást is segítik. Például, ha egy kapott adomány feleslegessé válik, továbbadják egymás között. 

Karácsony közeledtével gyűjtést hirdettek. 

– 130 gyereknek, körülbelül 60 családnak tudtunk mosolycsomagot összeállítani. A legtöbb gyereket személyesen ismerjük, így személyre szóló ajándékokat kapnak. Az új családokban pedig a korosztálynak megfelelő játékokat, ruhákat, édességeket tettünk a csomagokba – mondta Péter Luca, az alapítvány elnök-helyettese. 

A bázisuk jelenleg egy kis garázs, ott gyűjtik a felajánlásokat a rászorulóknak. A rövidtávú céljaik között szerepel egy állandó iroda létesítése, ahol személyesen kereshetik majd fel a rászorulók az alapítvány munkatársait. A kapcsolatfelvétel egyelőre ugyanis a közösségi oldalakon zajlik, januárban indul az alapítvány weboldala.  

Mészáros Ildikó kuratóriumi tag kiemelte, hosszú távon nem csupán adománycsomagokkal szeretné segíteni a nehéz anyagi körülmények között élőket. 

– A célunk, hogy olyan segítséget nyújtsunk, amelynek révén javulhat a családok életminősége. Például segíteni a munkakeresésben, illetve olyan programokat szervezni, ahol jogászokkal, családsegítőkkel, mentálhigiénés szakemberekkel találkozhatnak – mondta. 

A karácsonyi mosolycsomagokat december 23-án szállítják ki a rászorulóknak, és már a következő segítségnyújtáson gondolkodnak. 

– Karácsony után rendszerint jelentősen csökken az adakozási kedv. Év elején több szegedi jótékonysági szervezettel összefogva ételosztást szervezünk majd a rászorulóknak, emellett tartós élelmiszercsomagokat is szeretnénk osztani, mert arra mindig szükség van – mondta Péter Luca.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában