Adomány

2022.12.02. 07:00

Szegedi iskolában gyűjtöttek adományt zanzibári diákoknak - Fotók

Ötvenkilónyi tanszeradományt vitt Zanzibárba nemrégiben egy szegedi tanító. Metzger Ákos egy nyomortelepi iskolát támogatott az iskolájában összegyűlt adományokkal, tervei szerint pedig folytatja ezt az akciót, más intézményeket is bevonva a jótékonykodásba.

Timár Kriszta

Az afrikai luxussziget nyomortelepén épült iskolában minden apróságnak örültek a gyerekek. Fotó: DM

Magánnyaralásnak indult, végül egy nagy adományozó akcióvá nőtte ki magát Metzger Ákos zanzibári kirándulása. A szegedi Gedói Általános Iskola és AMI tanítója baráti társasággal utazott el Afrikába. És ha már oda mentek, úgy döntöttek, nem érkeznek üres kézzel. Az utazás megálmodója Török Erzsébet, lánya, Veres Andrea, akik segítsége nélkül ez az álomutazás nem valósulhatott volna meg. Számukra is nagyon fontos a rászoruló emberek, gyerekek segítése, így eldöntötték, hogy mindent elkövetnek eme nemes ügy érdekében.

- Egy ott élő magyar hölgynek, Barta Viktóriának köszönhetően szervezett programokon vettünk részt

– Egy ott élő magyar hölgynek köszönhetően szervezett programokon vettünk részt, ebben pedig szerepelt egy ottani iskola meglátogatása is. Mivel tudtam, hogy egy olyan intézménybe megyünk, ahova mélyszegénységben élő diákok járnak, biztos voltam benne, hogy minden segítségnek nagyon örülnének. Ezért meghirdettem az osztályomban, hogy aki szeretne, hozzon be ezeknek a gyerekeknek tanszereket, és kiviszem magammal nekik – mesélte. 
A kezdeményezés híre azonban futótűzként kezdett terjedni az iskolában, így más pedagógusok és szülők is csatlakoztak az akcióhoz. Az iskolai összefogás eredményeként végül 50 kilónyi tanszer és iskolatáska gyűlt össze, a szegedi tanító ezzel utazott el Afrikába. 

– Az iskola egy olyan nyomortelepen volt, amelyet autóval sem lehet megközelíteni. Némelyik tanteremben csupán egy szőnyeg volt, azon ültek a gyerekek, máshol padok és kopár falak fogadták a diákokat. Érdekes, de azt láttam, bármennyire is nincs semmijük, ők gondtalan életet élnek. Folyamatosan mosolyogtak, és minden apróságnak nagyon tudtak örülni. Amikor közöttük voltam, én is elhittem, milyen boldogok, de azért amikor belegondoltam, milyen élet jutott nekik, az nagyon elkeserített – idézte fel élményeit a szegedi tanító. 

Zanzibárban nincs ingyenes oktatás, egy átlagos családnak pedig még 5 dollárja sincs a tandíjra, hogy iskoláztassa gyermekét. A turizmus egyik fellegvárának számító sziget egyik oldalán luxusban dőzsölnek az ide érkezők, a helyi gyerekeknek ugyanakkor az a legjobb program, ha osztálykiránduláson elviszik őket az óceánhoz, máskülönben nem jutnának el oda. 

– Szerencsém volt, hogy magánszervezéssel utaztam el erre a helyre, mert így megláthattam a sziget másik arcát is. Azt, ahol mindent szemét borít, ahol 20-30 ember ül az utcán egyetlen tévé előtt, mert nincs rá pénzük, hogy vegyenek sajátot, és ahol a gyerekek egy buborékfújót is igazi kincsként kezelnek – érzékenyült el Metzger Ákos. 

A szegedi adományok egy részét az afrikai gyerekek személyes ajándékként kapták meg, egy része az iskolához került, hogy a mindennapi tanításban felhasználják, illetve voltak tanszerek, melyeket a tanév végén – mert az Zanzibárban most volt – kaptak meg a kicsik jutalomként. Az ajándékosztást egyébként a Gedói diákjai élőben nézhették az internet segítségével, így azt is láthatták, hogy az általuk összeállított csomag kihez került. 

Török Erzsébet és Metzger Ákos úgy döntött, továbbra is támogatja az afrikai nyomornegyed iskoláját, ezért szeretnének egy újabb gyűjtést rendezni. Tervei szerint ebbe már bevonna más iskolákat, sőt akár cégeket is, hogy minél több adományt tudjanak eljuttatni oda, ahol - saját szemükkel látták - minden fillérre nagyon nagy szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában