Szegedi hírek

2022.12.29. 21:45

Szent Szilveszter pápa ünnepe

Arany T. János

Mindig feldobja a napot egy kedves üzenet az autónk hátsó, koszos szélvédőjén. Fotó: Török János

Karácsonykor mindenki szíve megtelik szeretettel. Van akinek csak ilyenkor, és van persze akinek még ilyenkor se. Így van ez a szilveszterrel is, csak akkor a jókedvnek illik túlcsordulnia. Mindenképpen nagyon hangosan és részegen kell búcsúztatni az óévet lehetőleg már napokkal december 31. előtt. És kötelező jól érezni magunkat. Ilyenkor nincs mentség, mindenki érezze jól magát, bulizzon, szórakozzon, mintha nem lenne holnap. De bizony lesz és az sokaknak nagyon fájdalmas lesz. Tudták, hogy ezen a napon nem azt ünnepeljük ám, hogy mindenki jól berúg és hangoskodik? Hanem azt, hogy volt egy Szilveszter nevű pápánk, aki 314 és 335 között volt a katolikus egyház feje, pápaságának egyik jelentős teendőjeként megszervezte az egyházi életet Rómában.

A szilveszter a Gergely-naptár szerinti naptári év utolsó napja, Újév előestéje, a karácsonyi időszak hetedik napja. Sok országban családi összejövetelekkel, evéssel-ivással, különféle rendezvényekkel és tűzijátékokkal ünneplik; egyes keresztény templomokban szilveszter éjszakáján virrasztási szertartás van. Elnevezését onnan kapta, hogy ezen a napon van Szent Szilveszter pápa ünnepe a katolikus egyházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában