Szegedi hírek

2023.01.27. 21:45

Gitárkoncerttel ünnepelték a magyar kultúrát - Galéria

T.K.

Gitárkoncerttel színesítették a Tabán iskola magyar kultúra napja alkalmából szervezett programját. Fotó: Karnok Csaba

A magyar kultúra napját minden évben különleges programmal ünneplik a Tabán Általános Iskolában. Gégény Gáborné főszervező elmondta, zenetanárként számára nagyon fontos a hangszeres muzsika. Ezért minden évben meghív egy-egy együttest, hogy a gyerekek élőben láthassák, melyik hangszer hogyan szólal meg.

Voltak már vonósok, ütősök, fúvósok, de gitárosok még nem. Ezért idén a Király-Kabóca Gitáregyüttesre esett a választás – mesélte. A formáció 2015-ben indult, és bár a tagok – akik mind a Király-König Péter Zeneiskola növendékei – folyamatosan cserélődnek, azóta is sikeresen működik. A Tabán iskolába 26 zenész érkezett, a gitárosokat két fuvolista is kiegészítette.

A magyar kultúra napján kiválóan összekapcsolható a zene az irodalommal is, ezen gondolatsor mentén állították össze a péntek délutáni programot. A koncert előtt, amelyet az iskola több mint 500 diákja hallgatott végig, a Himnusz nem mindennapi módon csendült fel. Az első versszakot a szokásos módon elénekelték, a többit pedig évfolyamonként szavalták el a gyerekek. Az utolsó versszakot az énekkar előadásában lehetett meghallgatni. A főleg átiratokból álló gitárkoncert után pedig – amelyekben voltak szóló produkciók is – a Föl-földobott kő című Ady-verset adta elő a kórus, a gitárzenekar kíséretével.

Nem csak a gitárzenét, hanem a verseket is közelebb hozták tehát így a diákokhoz, akiknek valószínűleg ezáltal jóval könnyebb volt megtanulniuk az egyébként is tananyagban szereplő memoritereket, mintha csak a könyv felett görnyedve próbálták volna meg bebiflázni a szöveget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában