Balástya

2023.01.31. 21:45

Magányos pálinkás üveg

Azt már megszoktam, megszokhattuk – sajnos –, hogy például Szegeden a dohányboltok, a kisebb élelmiszer üzletek, a "garázsboltok" környékén láthatunk eldobott feles vagy négycentes üvegeket – a tisztaság, a környezetvédelem "nagy örömére".

Imre Péter

Magára hagyott, de nem a földön heverő üveg Balástyán, mézes barackpálinka volt benne. Fotó: Imre Péter

De azt is tudhatjuk, ha máshonnan nem, elbeszélésekből, hogy ezeknek pici flaskáknak csakis addig van értékük, míg akár egyetlen csepp nedűt is tartalmaznak. Utána szemétté válnak, de nem a kukában, hanem a földön, a járdán fejezik be pályafutásukat. És jöhet a következő, hasonló sorsra váró üveg a pálinkával, vodkával, keserű likőrrel, és még sorolhatnánk.

Ez az általános. Balástyán is felfedeztem az árokban pihenő, üvegből és műanyagból készülteket, de egy az oszlopon állt – lehet, hogy még most is ott van –, és várakozott magányosan. A címke elárulta, egykori tulajdonosa a mézes barackpálinkát kedvelte, azt itta egy húzóra vagy kortyolgatva. És miután felmelegítette a belsejét és kicsit módosította a tudatát, pár másodperces ismerősét nem dobta el, hanem a már említett oszlopra helyezte. Így kiemelkedik a többi közül – legalább fél méterrel –, de magányos, nem tudja senkinek sem elmesélni, milyen volt az a férfi (jóval kisebb eséllyel nő), aki őt választotta társnak, még ha igen rövid időre is. Lehet, a fogyasztó is magányos, vagy csak munka utáni, napvégi „jutalom” volt a mézes barackos.

Ezt nem tudjuk meg. De az biztos, ha a kis üveg a földön heverne, észre sem vennénk, nem tudnánk magányáról. Így viszont szinte kiabált az oszlop tetejéről, hogy észrevegyék. Pár másodpercig, amíg lefényképeztem, újra társaságot kapott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában