Erasmus

2023.01.31. 16:40

Négy országban tanulhatják a szakmát a Krúdy diákjai

Egy év alatt négy országban tanulhatják szakmájukat a Krúdy iskola idén végző pincér, cukrász és szakács szakemberei. Egy most induló nemzetközi program teremt majd erre lehetőséget, ennek szakmai hátteréről kétnapos rendezvényen egyeztetnek a konzorcium képviselői.

Timár Kriszta

Szakmai beszélgetéssel és egyeztetéssel indult a kétnapos program. Fotó: Karnok Csaba

Nemzetközi Erasmus programban vesz részt a Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola. Az együttműködési partner projektnek francia, lett és olasz tagja is van, a cél pedig, hogy az idén végző fiatalok közül egy nemzetközi osztályt állítsanak össze, amelynek diákjai aztán a négy ország mindegyikében eltöltenek 3-3 hónap gyakorlatot.

Ez egy teljesen új rendszer, hiszen korábban a hosszútávú Erasmus programban az egy évet egyetlen országban töltötték a fiatalok. Az ebben a projektben résztvevő pincérek, cukrászok és szakácsok azonban négy ország gasztronómiájával és borkultúrájával ismerkedhetnek meg – beszélt a program lényegéről Komáromi Annamária, a Krúdy iskola nemzetközi kapcsolatokért felelős programkoordinátora.

A cél, hogy a partnerországok négy szakképző iskolájának diákjainak olyan együttműködési és képzési lehetőséget biztosítson, amely hosszú távon megalapozza szakmai fejlődésüket, és felkínálja számukra a nemzetközi karrierépítés lehetőségét. Jelenleg a pályázat előkészítése zajlik: kedden kétnapos konferencia kezdődött a tagországok, a kamara és a szakképzési centrum képviselőinek jelenlétében, hogy kidolgozzák azt a képzési struktúrát, amelybe a frissen végzett szakembereket be lehet illeszteni. Az Art Hotelben az országok képviselői ismertették a képzési tervüket, illetve azt, hogy fogadó intézményként mit várnak el a diákoktól, valamint szó esett a duális partnerek szerepéről is. Szerdán a program a Krúdy iskolában folytatódik.

Minden országban 100 óra elméletet és 320 óra gyakorlatot kapnak majd a fiatalok. Az első osztály a terveink szerint már decemberben el is kezdi a tanulmányait – mondta el lapunknak Molnár Zoltán igazgató. Hozzátette, céljuk, hogy a programra pályázó fiataloknak minden ingyenes lehetőség adott legyen, így az angol nyelvű oktatás és az utaztatás, illetve a szállás költségeire is egy közös pályázatot ad be a konzorcium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában