Ásotthalom

2023.01.14. 11:59

Nyílt nap volt az ország első erdészeti iskolájában - Galéria

Családias környezetben magas szintű tudást kapnak azok, akik az ásotthalmi Bedő-iskolát választják. Szombaton nyílt nap volt az intézményben, amelynek vezetője, Andrésiné Ambrus Ildikó elmondta, a tapasztalatok szerint főként az erdész képzés vonzza a fiatalokat.

Kiss Anna

Az iskola történetébe is mélyebb betekintést nyertek a nyílt nap résztvevői az intézmény saját múzeumában. Fotó: Karnok Csaba

Nyílt napot tartott szombaton a tíz hektáros parkban elhelyezkedő Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, ahol legfőképp a továbbtanulás előtt álló általános iskolásokat várták. A fiatalok bővebb betekintést nyerhettek a szakképző iskola erdőművelő-fakitermelő és lovász szakmairányú gazda képzésébe, valamint a technikumban zajló erdésztechnikus képzést is bemutatták a programon.

Ez már a negyedik nyílt nap volt az idei tanévben, amelyen a jelenlévőknek bemutatták azokat a gépeket is, amelyek használatát megtanulják majd az iskolában zajló képzés során, továbbá lehetőségük volt a kollégiumok megtekintésére is, ahol ingyenes elhelyezést kap minden olyan bedős, akinek szüksége van arra. Mindemellett volt tájékoztató előadás is az iskoláról, a felvételiről és a szakmákról, a beszámolót követően pedig a múzeumban az intézmény történetével ismerkedhettek meg.

Lapunknak Andrésiné Ambrus Ildikó intézményvezető elmondta, főként az erdész képzés vonzza a fiatalokat, akik teljes egészében magukévá tehetik a szakmát, hiszen ennek megfelelő környezetben zajlik a képzés, többek között az iskola melletti 441 hektáros tanerdőben. Kiemelte, több szempontból is szükség van az erdészek képzésére, hiszen a cél az, hogy rövid időn belül 22 százalékról 27 százalékra növeljék az országban az erdős területeket, ehhez pedig erdőhöz értő, ott dolgozni tudó, a szakmájukat elhivatottan művelő technikusokra és szakmunkásokra van szükség. Hozzátette, míg a szakmunkások az erdő ültetését végzik el, addig a technikusok középvezetői feladatokat kapnak, hiszen az erdőt nemcsak ültetni, hanem gondozni, ápolni is kell azért, hogy a kitermelési időszakra szép hengeres, ágtiszta fák nőjenek. 

Kérdeztük arról is, hogy az intézményben végzett fiatalok hány százaléka helyezkedik el a Bedőben elsajátított szakmában. Mint mondta, sokan vannak azok, akik erdészként dolgoznak, de vannak olyanok is, akik az iskolában megszerzett gépkezelői tudással helyezkednek el munkahelyeken, tehát nem kimondottan erdőkben dolgoznak. Emellett pedig többen a megszerzett tudást továbbgyarapítják felsőoktatási intézményekben, köztük a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi mezőgazdasági karán.

Andrésiné Ambrus Ildikó közölte, nagyon kellemes, családias légkörű iskolába iratkoznak majd be azok, akik felvételt nyernek, a kollégiumi elhelyezést igénylőknek pedig olyan szabadidős programokat is szerveznek, amelyek révén felejthetetlen élménnyel gazdagodhatnak.

A nyílt napon elhangzott az is, hogy felvételi vizsgán nem kell részt vennie bármelyik képzésre jelentkezőnk, a felvételi rangsort a magyar nyelv és irodalom, az idegen nyelv, a matematika, a történelem és a biológia tantárgyakból elért általános iskolai eredmények alapján állítják össze. Azoknak a diákoknak az esetében, akik az előbbiekben említett tantárgyak valamelyikéből mentesítést kaptak, a földrajz, az informatika és a technika tárgyakban elért eredményeit veszik figyelembe. A felvétellel kapcsolatban pedig tájékoztató beszélgetést is tartanak majd február végén a jelentkezőknek és szüleiknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában