delmagyar.hu podcast

2023.01.15. 13:00

Verseket írt gyermekeknek a szegénységről

Mit gondolhat a gyerek arról, amikor egy családi beszélgetésen a hitel, a fizetés, a spórolás vagy az „erre sajnos nincs pénzünk” szókapcsolatok hangzanak el körülötte? Többek között erre a kérdésre kereste a választ versein keresztül Boldog Zoltán. A családjával Deszken élő pedagógusnak nemrégiben jelent meg Hagyma és levendula címmel kötete, amely kisiskolásoknak szóló műveket tartalmaz.

Kiss Anna

"Vasárnaponként a legolcsóbb tészta mellé mindentbele szósz kerül az asztalra. Ha összekeverjük, abból lesz a legfinomabb ebéd, mert apa szerint anya beleteszi a lelkét is" – csak néhány sor abból a gyermekverseket tartalmazó kötetből, amelyet Boldog Zoltán, a Dugonics András Piarista Gimnázium magyar nyelv és irodalom, történelem szakos pedagógusa írt.

Hagyma és levendula címmel jelent meg a könyve nemrégiben a családjával Deszken élő szerzőnek, aki versein keresztül többek közt arra keresi a választ, hogy miként éli meg egy gyerek a szegénységet, mennyit érthet meg abból, amikor öltözete, viselkedése, életmódja miatt gúnyolják. Boldog Zoltán lapunknak elmondta, a kötet különlegessége, hogy a gazdag illusztrációs anyagot az Igazgyöngy Alapítvány Művészeti Iskolájának szegénységben élő diákjai készítették, így a könyv társzerzői 6-13 éves diákok voltak, összesen huszonhárman.

A Savaria University Press-nél jelent meg Boldog Zoltán Hagyma és levendula című kötete. Fotó: DM

Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a szerző a kislányaival együtt csiszolta készre a verseket, akik a kötet első olvasói is voltak, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a gyermeki szűrőn kiváló visszajelzésekkel mentek át a svéd típusú alkotások.

Boldog Zoltán kiemelte, a Hagyma és levendula remek lehetőséget teremt arra, hogy szülők, nagyszülők, pedagógusok a gyermeki nézőponthoz igazodva beszélgessenek a témáról a nagycsoportos óvodásokkal vagy a kisiskolásokkal egészen a kamaszkor kezdetéig. Rámutatott, a szegénység még ma is tabutémának számít a kortárs gyerekirodalomban, mert sokak szerint szomorúvá teszi az olvasókat.

Boldog Zoltán verseinek fanyar, a gyerekeket megmosolyogtató, a szülőket inkább megríkató humora remek lehetőséget teremt a tabu feloldására. A kötet főként 6-13 éveseknek ajánlott, a kisiskolások önállóan is elboldogulnak vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában