Szegedi hírek

2023.02.25. 19:32

A legjobb Lego robot programozók versenyeztek Szegeden - Galéria

A Karolina iskolában rendezték meg szombaton a First Lego League Nemzeti döntőjét. Az ország tíz legjobb csapata mérte össze tudását, a robotprogramozás mellett kutatniuk, prezentálniuk is kellett. A győztes egy fővárosi csapat lett, ők képviselhetik majd hazánkat az amerikai döntőben.

Timár Kriszta

Hónapokig tartó tervező és programozó munka eredménye az a két és fél perc, amíg a Lego építmények a versenypályán menetelnek. Fotó: Gémes Sándor

Első alkalommal rendezhette Szeged a First Lego League, a világ legnagyobb ifjúsági robotversenyének Nemzeti döntőjét. A szombati eseményen az ország tíz legjobb 10-16 éves robotprogramozó csapata mérkőzött meg a Karolina iskola épületében. Szegedet pont ennek az iskolának a csapata képviselte, ez azonban csupán véletlen egybeesés volt. A tatabányai regionális döntőt ugyanis még meg sem nyerték, amikor már tudott volt, ez lesz a döntő helyszíne.

Az elmúlt hónapokban mintegy 50 iskola csapata vágott bele ebbe a megmérettetésbe, ahol gyerekek programozó és mérnöki tudása mellett a csoportmunka és a prezentációs készségek is legalább ilyen fontos szerepet kapnak.

– Amellett, hogy meg kellett építeniük egy robotot, amely a megadott versenypályán a lehető legtöbb pontot képes összegyűjteni meghatározott idő alatt, egy innovációs megoldást is prezentálniuk kell a versenyen, amely idén az energiatárolás és -felhasználás témakörét járta körbe. A zsűri mindezek mellett pedig pontozta a csapatmunkát, feladatmegosztást is – beszélt a verseny lényegéről Molnár József főszervező. 

A legizgalmasabb rész természetesen a robotfutam, ezeket kora délután rendezték. Minden csapat háromszor mehet végig a pályán, a legjobb pontszámukat számítják bele a végeredménybe. Kívülállóként meglehetősen furcsának tűnik, amint a fiatalok teljes átéléssel szurkolnak egy asztalon menetelő Lego robotnak és hatalmas ujjongások követnek minden egyes mozdulatot, itt azonban minden apró hiba komoly veszteséget jelenthet. Persze akik ügyesek, két futam között vagy akár a futam közben is korrigálhatnak, hiszen a 2 és fél perc alatt bármikor lehetőség van ara is, hogy a robotokon gyors változtatásokat hajtsanak végre. Akár a programozás is módosítható, de a legtöbbben csak a mozgó alkatrészeket cserélik az adott feladatnak megfelelően.

 

– Pont ezért jó ez a verseny, mert a többihez képest itt sok múlik a technikuson, így megvan az izgalom a futam közben is. Ráadásul nagyon összetett verseny, amelyhez kutató munkát és prezentációt is kell készíteni – magyarázta Molnár Hajna Liza. Férjével és 4 gyerekével ők alkotják a Storms csapatát, amely tavaly és tavalyelőtt is megnyerte a nemzeti versenyt, ráadásul úgy, hogy még a szabálykönyvet is át kellett írni miattuk. Tavaly ugyanis a maximális 680 pontot túlszárnyalva 710-et szereztek a versenypályán. Talán sokak örömére idén nem indultak, nézőként azonban eljöttek Sóskútról. 

A szegedi csapat egy része már szintén rutinos volt, a karolinások egy része tavaly is szerepelt ezen a versenyen.

– Akkor csak fiúk voltak, most a társaság fele lány – mesélte felkészítő tanáruk, Tarczal-Márta Edit. Lényegében a robotika szakkör alkotta a csapatot. Mint mondták, decembertől heti 3 órát készültek a versenyre. Innovációként egy olyan jelzőrendszert dolgoztak ki, amely szól, hogy kapcsoljuk le a villany, ha világos van. Ezt egy hétig tesztelték is az iskolában.

A versenyt végül az Alternatív Közgazdasági Gimnázium csapata nyerte, ők képviselhetik hazánkat a döntőn, amelyet minden évben az Egyesült Államokban rendeznek meg. A Karolina iskola csapata a feltörekvő különdíjat vihette haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában