Őrzik a hagyományokat, elűzik a telet

2023.02.18. 18:50

Elégették a kiszebábot Apátfalván - Galéria

A faluház előtt összegyűlt apátfalviak szombat délután zenés-táncos mulatság keretében kiszebábot égettek, s vele együtt a telet is elűzték. A hagyományok ápolásában az újonnan alakult gyermek néptánccsoport is részt vett.

Szabó Imre

Az apátfalvi kiszebáb-égetés sok évszázados hagyományt idézett fel. Fotó: Szabó Imre

Azt írtam a cetlire, hogy a kiszebáb vigye magával a rosszakat!

 – mondta az apátfalvi Mátó Maja a helyi faluház előtt. Itt állították fel a telet jelképező kiszebábot, amire bárki rátűzhette egy cetlin, mitől szeretne megszabadulni, legyen az rossz tulajdonság, káros szokás vagy például a hideg idő. És ahogyan ez lenni szokott, ezt a bábut végül meg is gyújtották, hogy elégjen és vigye magával a sok rosszat, no meg természetesen a telet.

Az Apátfalván évszázadok óta szokásos közös kiszebáb-égetést Vargáné Nagyfalusi Ilona, a faluház művelődésszervezője hirdette meg. 

 Néhány éve újítottuk fel ezt a hagyományt. A koronavírus-járvány ugyan ezt megakasztotta, de amint lehetett, újrakezdtük

 – mondta. A szabadtéri rendezvény egyébként nagy sikert aratott, sok érdeklődő jelent meg – kicsik és nagyok, fiatalok és idősek. A kiszebábot Csenteri Andrea, a műsort követő táncház vezetője és Szekeres Ferenc polgármester gyújtotta meg egy-egy fáklyával.

Az idei égetés különlegessége az volt, hogy – most először – bemutatkoztak az újjászervezett néptáncegyüttes gyerekcsoportjának tagjai. Vezetőjük, Kerekes Eszter azt mondta, Doktor László irányításával sikerült újraéleszteni az apátfalvi néptáncos hagyományokat, a gyerekcsoportnak 15 tagja van, a kicsik szeptember óta táncolnak együtt. Egyelőre játékos táncgyakorlatokat tanulnak, de nagyon ügyesek. Ezt meg is tapasztaltuk: a kiszebáb körül lelkesen táncoltak. Amibe aztán a nézelődők közül is egyre többen bekapcsolódtak. Még Szekeres Ferenc polgármester is beállt a körbe.

Hogy sikerült-e elűzni Apátfalván a telet, az hamarosan kiderül. Mindenesetre ahogy a táncba a résztvevők belelendültek, napsütés ragyogta be a teret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában