Szegedi hírek

2023.02.05. 14:57

Élménytanulás általános iskolásoknak - Galéria

Két évfolyamon működik jelenleg Szegeden az MCC Fiatal Tehetség Programja. Az általános iskolás gyerekek itt olyan dolgokat tanulhatnak meg, amelyeket az iskolában nem, a mindennapi életben azonban nagy hasznát vehetik. Az oktatás az élményszerzésre és a gyakorlatra épül, így a diákok szívesen töltik ezzel a programmal kéthetente szombatjaikat.

Timár Kriszta

Szombaton gyurmafigurákkal forgattak filmet az ötödikes MCC-sek. Fotó: Török János

Az általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Programot 2015 óta működteti a Mathias Corvinus Collegium (MCC). Szegeden 2021-ben indult el a képzés, idén így már két évfolyam működik, ötödikesekkel és hatodikosokkal foglalkoznak.

– Kéthetente szombatonként tartunk 7 órás programot diákjainknak. A cél, hogy belelássanak a különböző tudományágakba, kiderüljön mi az, ami igazán érdekli őket. Minél több területen szereznek jártasságot, annál könnyebb és sikeresebb lesz majd később a pályaválasztás is – mondta el lapunknak Szegedi Adrianna, a Fiatal Tehetség Program régióvezetője.

Az MCC foglalkozásain olyasmikről tanulhatnak a gyerekek, amelyek nem képezik részét az iskolai tananyagnak, de a mindennapokban használni tudják. A témák között szerepel a pénzügyi tudatosság, a robotika, a történelem, de végeznek tudományos kísérleteket is és kreatív tanulási módszerekkel is megismertetik őket.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a digitális kompetencia és az érzelmi intelligencia fejlesztésére is. Célunk, hogy mire végeznek a programmal, széles látókörrel rendelkezzenek –magyarázta Szegedi Adrianna.

A gyerekek az MCC-ben ugyan tanulnak, de ahogyan ők is megfogalmazták, ez teljesen más, mint az iskola. Az otthonos környezet sokkal barátságosabb légkört teremt, ráadásul mindent a gyakorlat oldaláról közelítenek meg. Szombaton például az ötödikesek médiakurzusukon azt követően, hogy érdekes információkat hallgathattak a reklámokról, hírekről és álhírekről, úgynevezett stop motion animációt forgattak. A szereplőket gyurmából maguk formázták meg, ők találták ki a történetet is, majd több mint 100 fotót készítettek, amelyeket egymás után lejátszva megkapták a mozgóképet. 

Az ötödikesek a tanév eleje óta járnak a FIT programjaira.

– Még jobbak is ezek a foglalkozások, mint amire számítottam – mesélte Keresztúri Bori Erzsébet.

– Nagyon jó a közösség, kedvesek a tanárok és rengeteg érdekességet tanulok, olyasmiket, amelyekről az iskolában nincs szó. Mindig hamar eltelik ez a nap – mosolygott.

Beszéltünk egy hatodikos fiatalemberrel is, ő már több mint egy éve MCC-s. Nekik szombaton éppen Bioszkaland kurzusuk volt, ahol az érzékszervekről volt szó.

– Nagyon tetszik ez a játékos tanulás, mert így sokkal jobban megmaradnak az információk. Ezek közül sok mindent később az iskolában is tudok hasznosítani, szóval szerintem megéri kéthetente ezzel töltenem a szombatjaimat. Ráadásul sok barátot is szereztem – mesélte Balla Dominik.

Az MCC FIT programjára negyedikes diákok jelentkezhetnek, az áprilisi jelentkezéskor elsősorban az érdeklődő, motivált fiatalokat várják. A 25 fős csoportok 8. osztályos korukig vehetnek részt az ingyenes képzésen, ezt követően felvételi nélkül csatlakozhatnak a középiskolás programhoz.

Címkék#MCC#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában