Szegedi hírek

2023.02.08. 16:40

Gyerekkori álma volt az ugrás a szegedi erdészeti technikum diákjának

Gyerekkori álma volt a szegedi Mach Leventének, hogy ejtőernyővel ugorhasson. És bár egyszer majdnem meghalt, mert rátekeredett az ernyő, novemberig már összesen 154 alkalommal ugrott. És tavaly megnyerte kategóriájában a Kelet Európa Kupa Versenysorozatát Szegeden.

Arany T. János

Mach Levente ejtőernyős célbaugró: Az első ugrásom előtt csak ennyit mondtak, nyugi haver, fent még nem maradt senki, így vagy úgy, de földet fogsz érni. Fotó: DM

Mach Levente Budapesten született, ott kezdte el a faipari technikumot, majd amikor Szegedre költözött, a Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban folytatta tanulmányait. A most 19 éves fiatalembernek gyerekkori álma volt, hogy ejtőernyőzhessen. Hatéves volt, amikor édesapjával a dunaújvárosi ejtőernyős napokon látta, hogy egyszerre húsz ejtőernyős ugrik ki a repülőből. Ez volt az a pillanat, amikor eldöntötte, neki is ki kell próbálnia ezt a sportot. Erre 2020. augusztus 20-ig kellett várnia. Egy ingyenes honvédelmi táboron vett részt Szolnokon, ahol már a harmadik napon ugrott. Majd még hatszor, összesen hét alkalommal, ami hatalmas dolog volt a számára.

– Ott ismertem meg a szervezőt, Csorba Józsefet, akinek mindent köszönhetek – mondta Levente. Csorba jól ismert ejtőernyős Szegeden. A Szegedi Repülő Egyesület tagjaként és oktatójaként több mint húsz éve végez ejtőernyős képzést a Szegedi Tudományegyetemen. Így Levente Szegeden is folytatta az ejtőernyőzést. Versenyezni a honvédségi válogatottban kezdett, de azt mondta, hatalmas volt a stressz és egyik ugrása majdnem tragédiával végződött. Úgy fogalmazott, halálközeli élménye volt. 

A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákja, Mach Levente tavaly megnyerte kategóriájában a Kelet-Európa Kupa Ejtőernyős Célbaugró Versenysorozatát Szegeden. Fotó: Arany T. János
A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákja, Mach Levente tavaly megnyerte kategóriájában a Kelet-Európa Kupa Ejtőernyős Célbaugró Versenysorozatát Szegeden. Fotó: Arany T. János

– Én ugrottam utoljára. Aki utolsó, szinte azonnal kinyitja az ernyőt. Patkó vészhelyzetnek hívják. Ez egy ejtőernyő-nyílási rendellenesség, ami bármikor előfordulhat, az ejtőernyő elakadását jelenti. A nyitóernyő és a felkötő szalag rátekeredett és a tartalékernyővel szálltam le. Mivel ez kisebb felületű, gyorsabb. Egy ujjtöréssel megúsztam – mesélte. Ez nem vette el a kedvét a sporttól: legutóbbi eredménye egy első helyezés ifjúsági egyéni kategóriában a Kelet-Európa Kupa Ejtőernyős Célbaugró Versenysorozat magyarországi versenyén Szegeden.

Levente azt is elárulta, hogy tériszonya van. 

– A magas épületektől parázok – fogalmazott, majd azt is megmagyarázta, ez hogyan egyeztethető össze az ejtőernyős célba ugrással. Azt mondta, akkor nincs összeköttetésben a földdel.

Két centi a cél

A célba ugrásnál azt pontozzák, hogy az ejtőernyős milyen pontosan tudja eltalálni a kijelölt célpontot a földön. Egy két centiméter átmérőjű kis sárga kört kell eltalálni a cipő sarkával. A versenyen maximálisan elérhető legjobb eredmény 0 centiméter. Dobogós helyezéshez tíz ugrásból összesen legfeljebb 3-5 centi közötti eredményre van szükség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában