Szegedi hírek

2023.02.09. 14:00

Kihívásokkal teli hivatást választott Ádám, István és Roland

Új tűzoltók álltak szolgálatba Csongrád-Csanád vármegyében, köztük Szkenderovics Ádám, Meszes István és Csikota Roland is. Mindannyian úgy vélik, hogy izgalmas, kihívásokkal teli munkahelyet választottak, és egy hatalmas családnak lettek a tagjai. Lapunknak számoltak be döntésükről.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

Öt új tűzoltó kezdte meg a szolgálatot február 6-án Csongrád-Csanád vármegyében, köztük Szkenderovics Ádám, Meszes István és Csikota Roland is, akik lapunknak számoltak be arról, hogy miért emellett a hivatás mellett tették le a voksukat és hogyan élték meg az első szolgálatot Szegeden.

Ádám a középiskola elvégzése után egyből tűzoltónak jelentkezett, míg István és Roland tettek egy kis kitérőt más egyenruhás szervnél. István katonának, Roland pedig rendőrnek készült, időközben viszont mindketten módosították a tervet, a tűzoltóságot közelebb érezték a szívükhöz, még úgyis, hogy Istvánt már egyszer helyhiány miatt elutasították. Roland elárulta, korábban a kötelező 50 órás közösségi szolgálat nagy részét is a tűzoltóknál töltötte, és valójában már akkor megragadta őt ez a hivatás.

Karnok CsabaKözépiskola után tették le a voksukat a tűzoltó hivatás mellett. Fotó: Karnok Csaba
Középiskola után tették le a voksukat a tűzoltó hivatás mellett. Fotó: Karnok Csaba

Mindhárman úgy vélik, hogy izgalmas, kihívásokkal teli munkahelyet választottak, és egy hatalmas családnak lettek a tagjai. Gyorsan befogadták őket, szükség esetén pedig jó tanácsokkal is ellátják őket az idősebbek.

Bár mindannyiuk szerint az a legjobb, ha ők a laktanyában vannak, mert az azt jelenti, hogy senki sincs bajban, mégis izgatottan vártak arra, hogy megtörténjen az első vonulásuk. Interjúnkig Rolandnak még nem volt ebben része, István és Ádám viszont még egy órát sem töltött az új munkahelyén, máris riasztották őket, azonban elmondásuk szerint szerencsére nem volt nagy baj. Megjegyezték, az izgatottságtól szinte repültek lefelé a lépcsőn a szertárba, a gépjárműben pedig igyekeztek átgondolni, hogy mi is fogadja majd őket a helyszínen.

Kérdésünkre elárulták azt is, hogy amikor nem vonulnak, akkor órarendszerűen látnak el feladatokat, amelyek az 5 hónapos képzés alatt megszerzett tudás bővítését, frissítését szolgálják. Így például mielőtt egy asztalhoz ültem volna velünk, a vegyvédelmi és a tűzmegközelítő ruházatot ellenőrizték át alaposan.

Ádám, István és Roland szerint aki szeret egy jó közösséghez tartozni, szereti a kihívásokat és változatos munkahelyet szeretne, annak érdemes a tűzoltó hivatást választania. Megjegyezték, a munka mellett lehetőség van a tanulásra vagy a sportra is, hiszen egy munkanap után két szabadnapot kapnak, Ádám például ezeken a napokon felsőfokú tanulmányokat folytat. A fiatalok hozzátették, jól jár az, aki felvételt nyer a katasztrófavédelemhez, azonban aki a szegedi laktanyában kap állást, az első napjára mindenképp süteménnyel érkezzen, ugyanis ez ott hagyomány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában