Szatymaz

2023.02.18. 20:40

Máglyára vetették Kisze Márit - Galéria

delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor

Téltemető bulit rendeztek szombaton Szatymazon. Bár az időjárást tekintve sok mindent nem volt temetni, hiszen tavaszias hőmérséklet fogadta a szabadtéri program résztvevőit, így viszont legalább senki sem fázott. A Farsangoló nem is kezdődhetett másképp, mint jelmezes felvonulással. A település kabalaautója, Herbie is alkalmi díszítést kapott, innen indult a vidám, zenés menet, melyben akadt világító medúza, csontváz, több boszorkány és az apák jóvoltából kalóz és matróz is. A Művelődési Házig meneteltek, ahol csörögefánkkal, busóálarc készítéssel és táncházzal várták a vidám társaságot. Ahogy pedig a naplementétől vörösre vált az ég alja, a gyerekek elkezdték hordani a faágakat a télboszorkány vesztőhelyére. 

Hamarosan csinos máglyát raktak a bábu köré, melyet a művelődési ház munkatársai több órán keresztül formáztak szalmából és rongyokból. Nekünk elárulták: kicsit sajnálták is elégetni, mert "egész helyre kis menyecske lett". Még nevet is kapott a ridegasszony: ő volt Kisze Mári. De a hagyomány az hagyomány: vesznie kellett, azokkal a rossz dolgokkal együtt, melyeket megnevezve üzenetként a gyerekek rátűztek. Igaz, volt, aki félreértette a feladatot és kívánságát körmölte le a papírra – hát, az ő vágya ezáltal ugyanúgy hamuvá lett, mint a télboszorkány, mely a több méteres lángoszlopban néhány perc alatt megsemmisült.

Amíg a máglya lángolt, a gyerekek lelkeden skandálták, vesszen a tél, jöjjön a tavasz. Amikor pedig már csak a parázs pislákolt, a romokat körbe is táncolták. A szatymaziakon tehát már nem múlik, hogy vége legyen a télnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában