Helyi életstílus

2023.02.05. 21:45

Szalmaröfi mosolyog Derecskén

Munkatársunktól

Ha cuki a malac, ha nem, ha igazi, ha szalma, végül úgyis egy éhes gyomorban végzi majd. Fotó: Czinege Melinda/MW

Megszokhattuk már, hogy a kistelepülések rendezvényein népszerű dekoráció a szalmabálákból kialakított köszönő figura. Láttunk már belőle télen hóembert, nyáron emberalakokat, de akár autót vagy traktort is lehet formázni a kör és hasáb alakú aratási törmelékből. A Hajdú-Bihar vármegyei Derecskén a helyi disznótor vendégeit köszöntötték ilyen dísszel, a bálát ezúttal egy mosolygó disznófejnek festették meg. Még egy kis színt is kapott, hogy élethűbb legyen, kajla füleivel igazán kedves figura lett. 

Más kérdés persze, hogy vajon ha a disznókat megkérdeznénk, vajon hány pózolna mosolyogva egy ilyen rendezvényhez. Merthogy ha valaminek nem vidám a tor, az pont a főszereplő. Túl sok röfi nem éli túl ezeket a banzájokat, így vélhetően nem is tartják vicces programnak. Persze ha a disznó szalmából van, az teljesen más tészta: ez esetben valóban nyugodtan vigyoroghat. Főleg egy olyan településen, amelyet a hétvégén éppen több centi vastag hó fedett, vagyis még a disznóperzselő lángjai sem jelentettek akkora veszélyt, mint mondjuk nyári szárazság idején. Akár így, akár úgy, az azonban szinte biztos, hogy ez a malac sem kerüli el majd a végzetét: ő is egy éhes gyomorban fogja végezni. Nem tárcsán, kolbászként vagy flekkenként, hanem egy istállóban, abrakként. De hát ez a disznók sorsa, akár mosolyognak, akár nem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában