Szegedi hírek

2023.03.28. 18:53

Bemutatkoztak a jövő divatdiktátorai - Galéria

Három szegedi szakiskola diákjai neveztek kollekcióikkal a Dugonics Társaság ifjúsági tagozatának tavaszi divatbemutatójára. Kreativitásból idén is jelesre vizsgáztak a textilműves, a grafikus, valamint a divat- és stílustervező tanulók.

Koós Kata

A divatbemutató témáját az ellentétek adták. Fotó: Gémes Sándor

Az ellentétek adták a Dugonics Társaság ifjúsági tagozata által 20. alkalommal megrendezett, tavaszi divatbemutató témáját, amelynek az IH Rendezvényközpont adott otthont kedden. A rendezvény legfőbb célja kezdettől fogva, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a divattervező pályára készülő diákoknak, egyúttal ösztönözze az ifjú tehetségeket, hogy a környezettudatosság jegyében álmodjanak saját kollekciót. 

Idén először a Szegedi SZC Vedres István Technikum grafikus tanulói is bemutatkoztak. Mivel a szabás-varrás nem tananyag számukra, ezért noha ruhákat nem varrtak, saját szakterületükön remekelve számos kreatív, gondolatébresztő logót terveztek használt ruhadarabokra. A fenntarthatóság jegyében virágot formáló teknősmotívumokkal, csontsovány jegesmedve mintákkal, Tesco-s szatyorba zárt aranyhallal, szeméttel teli tavat ábrázoló sormintával hívták fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. 

Az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola divat- és stílustervező tanulóiról a felvezetőben elhangzott, a legfőbb céljuk az volt, hogy túllépjenek az unalmas önismétléseken, a hétköznapiságon, a megszokás biztonságán. Stílusok és textúrák keveredtek merészen vagány, fantáziadús és formabontó kollekciójuk darabjain. A selyem ötvöződött a nemezzel, a kékfestő motívumok a fémes csillogással. 

A diákok frizuráját és sminkjét a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola fodrász- és kozmetikustanulói készítették. 

Régi és új, ünnep és hétköznap fonódott a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum textilműves tanulóinak kollekciójában. Az ellentétek kiélezése helyett azok harmóniájának létrehozására törekedtek. Bizánci motívumok ihlette kézi szövéssel készült darabok, batikolással és átszabással frissített használt ruhák, felületkísérletekkel díszített alkalmi viseletek és a magyar népművészeti mintakinccsel ékesített kiegészítők egyaránt helyet kaptak finom, letisztult eleganciát sugárzó kollekcióikban. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában