Szegedi hírek

2023.03.29. 21:45

Egyedi, illatos fehér szegély

K. A. R.

Lenyűgöző szegélyt kapott idén is Algyőnél az Atkai-holtág, ahol már virágba borultak a cseresznyeszilva bokrok. Végeláthatatlan sorban illatozik a növény, melynek tengernyi virága egyszerre jelképezi a tisztaságot, a megújulást és a tavasz érkeztét. Aki igazi virágos, illatos csodára vágyik, annak érdemes kilátogatnia a holtághoz, de fontos, hogy nem a stégek felőli részen, hanem a túloldalon lehet gyönyörködni a fehérségben.

A növényről az interneten egyébként azt írják, hogy a terméséből kiváló kompót készíthető, sőt az adja a szatmári szilvapálinka egyik alapanyagát. Tehát nem elég, hogy elképesztő látványt ad a virágzó cserje, még kísérőnek is tökéletes az ebédhez ilyen-olyan formában. 

A cseresznyeszilvát, vagy csúfnevén a fosószilvát még a rómaiak honosították meg Európában, eredeti élőhelye a Kaukázus és Délnyugat-Ázsia. Edzett, igénytelen növény, ami jól tűri a nyírást, de áthatolhatatlan sövénnyé is nevelhető. Az alapfajt a faiskolák mirabolánszilva néven alanynak szaporítják, melynek során egy sor csonthéjas gyümölcsöt, díszfát, díszcserjét szemeznek rá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában