Algyő

2023.03.18. 21:26

Futással ünnepelték Petőfit Algyőn - képek

Munkatársunktól

Egy kilométer az Algyői Könyvtártól, egy a töltésen. Ezt kellett megtenni legalább százszor Algyőn szombaton, hogy összejöjjön a Petőfi születésének 200. évfordulójára tervezett legalább 200 kilométeres közösségi futás. Simán összejött. Fotó: Karnok Csaba

Egy Petőfi Sándor vers volt a nevezési díj Algyőn a szombati Petőfi 200 Közösségi Futáson, amelyen a költő születésének 200. évfordulójára emlékezve összesen legalább 200 kilométert kellett futni 9 és 14 óra között. A futókat frissítő – tea, zsíros kenyér, sütemény – várta a könyvtár előtt. A legfiatalabb futót keresve találkoztunk a tízéves Canjavec Mihállyal, aki 2-3 éve rendszeresen fut édesanyjával. Arra a kérdésre, hogy most hány kört teljesít a 2,2 kilométeres futókörön, annyit mondott, majd kiderül. Miután elrajtoltak a futók, Dományházi Edit, az Algyői Könyvtár vezetője, a közösségi futás szervezője azt mondta, Petőfi rövid élete alatt állandóan mozgásban volt, jött-ment. Algyőn amúgy is nagy futóélet van, így gondolta, miért ne ünnepelnének mozgással.

Nemzeti költőnk ötéves kora óta mozgásban volt. Csak iskolába minimum kilenc helyen – többek között Kiskunfélegyháza, Kecskemét, Pest, Sárszentlőrinc, Aszód, Selmecbánya, Pápa – járt. Kamaszként, majd fiatal felnőttként is, jött-ment az országban, az évi ezerszáz kilométer simán a lábaiban volt. Vándorlásai során bejárta szinte az egész országot, több mint 100 települést keresett fel legalább egyszer. Körbejárta, ismerte és szerette hazáját. Tegyünk így mi is! 

– mondta a szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában