Rengeteg érdeklődőt vonzott a tavaszi gombászás

2023.03.18. 20:40

Kucsmagombára vadásztak az ásotthalmi erdőben - Fotók

Második alkalommal rendeztek kucsmagomba-vadászatot az ásotthalmi erdőben. Az időjárás pompás volt, a hangulat remek, érdeklődő pedig annyi, hogy voltak, akiket vissza kellett utasítani, nehogy kezelhetetlenné váljon a tömeg.

Arany T. János

Érdeklődő gombászok és lelkes amatőrök lepték el szombaton délelőtt az ásotthalmi erdőt, ahol kucsmagombát kerestek. Fotó: Karnok Csaba

Sehol egy migráns, sehol egy rendőr. Az ásotthalmi benzinkútnál, a Fenyő Panzió mellett akkora tömeg gyűlt össze szombaton 10 órakor, hogy az egyszeri újságíró nem akart hinni a szemének. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az ásotthalmi erdőben a Móra-Tourist Nonprofit Kft. ismét kucsmagomba-vadászatot szervezett a Szegedi Gombász Egyesület szakmai felügyelete mellett.

Gomba lesz a Diófában!

Az erdőnek nekiinduló tömegben ott volt Veres Orsolya, a szegedi Diófa vendéglő egyik arca és vezetője, aki nem állta meg, elsütötte azt a poént, hogy hétfőn valószínűleg gombapaprikás lesz a Diófában. Ezen jót mosolyogtak, majd Orsi elmesélte, hogy régóta érdeklődik a gombák világa iránt, olyannyira, hogy elvégezte a terepi gombász képzést.

A tavalyi tanfolyam óta ástam bele magamat alaposabban. Tavaly a kovid után kiváló program volt a gombászás. Jó volt végre kimozdulni és új ismeretekre szert tenni

 – mondta.

Érdeklődőnek álcázta magát a szervező

Bár kucsmagomba-vadászatra indultunk, Orsi elmondta, valószínű, hogy inkább téli fülőkét, júdásfülgombát, piros csészegombát és tobozfülőkét találunk majd többet és így is lett. Az egyik legkorábban gyűjthető és ehető gomba Magyarországon a kucsmagomba: némi szerencsével már márciusban-áprilisban is rá lehet bukkanni. Balogh-Stampf Mariann, a szervező Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője is eljött, érdeklődőnek álcázta magát. Tőle tudtuk meg, hogy a tavalyi után ez a második túra, és annyian jelentkeztek, hogy voltak akiket el kellett utasítani, hogy ne váljon kezelhetetlenné a tömeg. Legközelebb ősszel szerveznek gombatúrát, az még a tavaszinál is népszerűbb szokott leni.

Aki csak az ásotthalmi erdő miatt jött

Molnár Hedvig, a szegedi Medicina Könyvesbolt boltvezetője kis fonott garabolyával barátnőivel szintén érdeklődőnek álcázta magát. Elárulta, őt igazából az ásotthalmi erdő érdekelte.

Itt van a közelünkben, ez az egyetlen elérhető erdő. Fel akartam fedezni

 – mondta. Azért igazi gombászokkal is találkoztunk, rögtön a legnagyobbal, Sándor Attilával, a Szegedi Gombász Egyesület titkárával.

A behálózott informatikus

A gombászás népszerűségét firtató kérdésemre azt válaszolta, az embereket megszólítja a természet, ami különböző életkorban, de mindenkivel előfordul. Vele is ez történt. Sokat túrázott és elkezdték érdekelni a gombák. Egy intenzív tanulási folyamatot követően ötéves egyetemi képzést végzett el, környezetkutató végzettséget szerzett, pedig korábban informatikával foglalkozott. Pont úgy járt, mint a gazdanövények, amelyek szimbiózisban élnek a gombával.

Elért, behálózott és azóta a szolgája vagyok 

– írta le a gombákkal való kapcsolatát a szakember.

Nyersen mérgező

Magyarországon az ízletes kucsmagomba mellett a fattyú-kucsmagomba és a cseh kucsmagomba gyűjthető, bár a szakértők ez utóbbi esetében arra figyelmeztetnek, hogy a fogyasztása allergiás reakciót válthat ki, nyersen pedig mérgező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában