Szegedi hírek

2023.03.25. 14:00

Mindenki elkészíthette saját húsvéti dekorációját - Galéria

Ki lehetett próbálni a többek között a gyékényezést, a mandalakészítést, de lehetett tojást is díszíteni vagy gyöngyöt fűzni a Petőfi-telepi Művelődési Házban. A családokat húsvéti tematikájú kézműves napra várták szombaton.

T.K.

Húsvéti dekorációkat, ajándéktárgyakat lehetett készíteni a Petőfi-telepi Művelődési Házban. Fotó: Karnok Csaba

Húsvéti vásárt és workshopot szervezett szombatra a Magocska Kézműves Baráti Kör a Szent-Györgyi Albert Agóra Petőfi-telepi Művelődési Házába. A reggel 9 órás kezdéskor még esős volt az idő, emiatt nem voltak túl sokan az első órákban, pedig pont ilyenkor érdemes ilyen programokat szervezni, hiszen nem csábít a szabadba a napsütés. Valószínűleg így volt ezzel a 10 éves Fanni is, aki osztálytársával vetette bele magát már nyitás után a kézműveskedésbe. Elsőként a gyöngyfűzést próbálták ki.

– Egy virágmedált készítek nyakláncra – mutatta. Mint mesélte, ilyesmit még soha nem csinált, de mivel segítettek neki, mit hova kell fűzni, így nem volt nehéz.

– Utána a horgolást és talán a gyékényezést is kipróbálják. A délelőttöt erre szántuk – mondta az édesapa, aki türelmesen üldögélt a lányokkal az asztal mellett.

A rendezvényen mindezek mellett lehetett filcfigurákat készíteni, akrilmarkerrel műanyag tojást díszíteni, karcolásos technikával különleges húsvéti képet életre kelteni, vagy éppen kerámiát festeni. A legnépszerűbb foglalkozásnak a mandalakészítés tűnt, ott már korán reggel többen is dolgoztak.

– Nagyjából 2-3 óra, mire egy kép elkészül – árulta el Reiner Betty, aki a foglalkozást vezette.

– A mintát is mindenki maga rajzolja meg, aztán akril festékkel festik ki. Szándékosan nem adok senkinek instrukciót, milyen színeket vagy formákat válasszon, hiszen az elkészült alkotások minden esetben a jelenlegi lelki állapotunkat tükrözik. A kész képről viszont utólag elmondom, milyen hatással lesz, ha valahova kiteszik az otthonukba – tette hozzá. Veres Tünde is pont ezért vágott bele ebbe a hosszú alkotási folyamatba.

– Egyrészt kikapcsolódás, mert jól el tudok mélyülni a rajzolásban és festésben, másrészt kíváncsi vagyok, mit hozok ki magamból – magyarázta.

A kézműves foglalkozásokon átlagosan 1500 forintért lehetett részt venni. Aki azonban nem érezte elég ügyesnek magát, hogy saját kezűleg készítsen húsvéti díszeket a közelgő ünnepre, készen is vásárolhatott különböző asztaldíszeket, díszített tojásokat vagy éppen horgolt kiegészítőket, amelyeket akár ajándékba adhat, akár saját lakását díszítheti vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában